Észak-Korea tüzérségi lövedékeket lőtt a Dél-Koreával határos felségvizek felé

2022. október 19. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Tüzérségi lövedékeket lőtt ki szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg a Dél-Koreával határos felségvizek irányába. A dél-koreai hadsereg vezérkara azt közölte, hogy Észak-Korea több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ország nyugati és keleti partjairól a két Korea tengeri határa felé. A tájékoztatásuk szerint egyetlen lövedék sem ért dél-koreai felségvizeket.

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet – az ország hírügynökségéhez, a KCNA-hoz eljuttatott közlemény szerint – a dél-koreai hadgyakorlatokra adott „erőteljes katonai válasznak” szánta. A phenjani vezetés egyúttal bírálta Szöult, hogy „felelőtlen provokációkkal súlyosbítja a feszültséget a határ menti térségben”.

Dél-Korea hétfőn kezdett újabb hadgyakorlatba, amely október 28-ig tart. A műveletet a KCNA „háborús főpróbának” nevezte.

A két ország között nemrég ismét súlyosbodott a feszültség. Dél-Korea több hadgyakorlatot hajtott végre az utóbbi időben, néhányat az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen. Észak-Korea pedig szeptember 25-e óta 15 rakétát lőtt fel kísérletképpen, egyebek között „amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes” nukleáris fegyverek fellövését is tesztelte.

Az ENSZ érvényben lévő határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!