Nullára csökkentené a halálos balesetek számát a nemzetközi RoadPol új magyar elnöknője

2022. október 18. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Zsinkai Elvira alezredes az úgynevezett 3E érvényesülésében és a jó gyakorlatok átvételében látja a közlekedési biztonság javulásának módszerét – írja a Magyar Nemzet. Az alezredest még október elején választotta meg – eddigi legfiatalabb – elnökének az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (RoadPol) végrehajtó bizottsága.

Zsinkai Elvira – Fotó: Magyar Rendőrség / Twitter
Zsinkai Elvira – Fotó: Magyar Rendőrség / Twitter

A halálos balesetek első számú előidézője a gyorshajtás. Az alezredes elmondta, hogy a skandináv országok közül Svédország, Dánia és Norvégia is képes volt elérni azt a bravúrt, hogy majdnem nullára csökkentette a halálos közúti balesetek számát. A skandináv eredményeket szerinte Európa más országaiban is el lehetne érni: ennek általános alapelveit már évekkel ezelőtt lefektették, és angol kifejezések alapján csak 3E néven szokták emlegetni:

  1. enforcement (jóváhagyás vagy ellenőrzés);
  2. education (oktatás);
  3. engineering (mérnöki tervezés).

A svéd szervezetek az általuk 2016 óta sikerrel alkalmazott módszerek alapján ki is dolgoztak egy ajánlást Vision Zero címmel. Ennek fontos része a rendőri ellenőrzések gyakori és váratlan alkalmazása, az ellenőrzések minőségének javítása. A RoadPol más tagországok jó gyakorlatait is átvenné és alkalmazná. Zsinkai szívügye ez a téma, mert több mint tíz évig a halálos és súlyos közlekedési balesetek vizsgálatával foglalkozott.

A 26 ország közlekedési rendőrségét tömörítő RoadPol nevével leggyakrabban az európai közúti ellenőrzési kampányok során lehet találkozni. Már az 1996-ban TisPol néven létrehozott elődszervezetnek is az volt a küldetése, hogy a tagok közös erővel próbálják meg minimálisra csökkenteni a halálos balesetek számát. A RoadPol az Európában leggyakoribb jogsértésekre fókuszál, ezért is tartanak akár évente többször is egyidejű, egyhetes sebesség-ellenőrzést, buszos-kamionos, biztonsági öv-, alkohol- és drogellenőrzést a tagállamokban – mondta a lapnak az alezredes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!