Tűz ütött ki egy iráni börtönben, ahol több száz, tüntetésen részt vevő foglyot tartanak, négyen meghaltak

2022. október 15. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Tűz ütött ki Irán Evin nevű börtönében, amely a politikai foglyok legfontosabb intézménye. Jelentések szerint lövések és riadójelzés is hallatszott, írja a BBC. Az állami média szerint a börtönben helyreállt a nyugalom, a foglyok családjai a főbejárat előtt gyűltek össze.

Frissítés 10.16., 13:35

Az iráni hatóságok vasárnap közölték, a teheráni börtönben négy fogoly halt meg füstmérgezésben, hatvanegyen pedig megsebesültek. A rendőrség szerint a szombati tűzben megsérültek közül négyen válságos állapotban vannak.

Mielőtt a hatóságok nyilvánosságra hozták volna a tűz halálos áldozatainak számát, néhány politikai fogoly családja a közösségi médiában szólította fel a hatóságokat, hogy biztosítsák a foglyok biztonságát Evinben, amelyet 2018-ban az Egyesült Államok kormánya „súlyos emberi jogi visszaélések” miatt feketelistára tett, írja a Reuters.

Az IRNA iráni hírügynökség egy tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a tűz a büntetésvégrehajtó intézet egy varrodájában ütött ki, miután több csalásért és lopásért börtönbüntetését töltő elítélt összetűzött. Hangsúlyozta, hogy szó sincs fogolylázadásról, és hogy az esetnek nincs köze az országban szeptember közepe óta tartó zavargásokhoz – írja az MTI.

Ned Price, az amerikai külügyiszóvivő Twitteren jelentette be, hogy az amerikai külügyminisztérium figyelemmel kíséri a helyzetet, és Iránt tartja felelősnek a börtönben illegálisan fogva tartott, amerikai állampolgársággal is rendelkező személyek biztonságáért.

Korábban írtuk:

Iránban szombaton ismét tüntetések voltak országszerte, amik először a múlt hónapban indultak, mikor a 22 éves Mahsza Aminit őrizetbe vették a nem megfelelő öltözéke miatt. Majd rejtélyes körülmények között meghalt. A hatóságok szerint a nő halálát alapbetegség okozta, de a családja szerint az erkölcsrendészet bántalmazta és azért halt meg.

A tüntetések alatt őrizetbe vett emberek közül több százan lehetnek az Evin börtönben.

Egy kormányellenes csoport videókat tett közzé a tűzről az interneten, amelyek egyikén a háttérben a „halál a diktátorra” skandálás hallatszik – a kormányellenes tiltakozó mozgalom egyik fő jelszava.

A tűz oka egyelőre tisztázatlan. Az állami média szerint tűzoltók vannak a helyszínen, miközben arról is írnak, hogy különleges erőket vezényeltek ki a börtönhöz.

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy „a foglyok családjai a főbejárat előtt gyűltek össze”. Hozzátették: „Tüzet és füstöt látok. Rengeteg különleges egységet. Mentőautók is itt vannak”.

Evinben a politikai foglyok mellett újságírók, valamint számos kettős és külföldi állampolgár is raboskodik.

A börtönt nyugati jogvédő csoportok régóta bírálják. A Human Rights Watch azzal vádolta a börtön hatóságait, hogy kínzással és határozatlan idejű bebörtönzéssel fenyegetik a rabokat, valamint hosszú kihallgatásokat tartanak, és megtagadják a fogvatartottak orvosi ellátását.

Egy hackercsoport tavaly augusztusban olyan videókat tett közzé, amelyeken az Evin börtönből kiszivárgott biztonsági felvételek láthatók, ezeken az őrök verik vagy bántalmazzák a rabokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!