Eljárás indult a két aktivista ellen, akik leöntötték Vincent van Gogh festményét

2022. október 15. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárás indult a két aktivista ellen, akik pénteken paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét, írja az BBC.

Mi is megírtuk, hogy A Just Stop Oil csoport aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában péntek délelőtt. A két fiatal aktivista ezután a falhoz ragasztotta magát a kép alatt.

A csoport szóvivője a múzeum előtt azzal magyarázta az akciót, hogy így próbálták felhívni a figyelmet az élelmiszer- és energiaválságra.

A városi rendőrség egy 20 éves és 21 éves lányt idézett be a westminsteri bíróságra. Egy harmadik aktivista ellen szándékos károkozás vádjával indul büntetőeljárás, mivel sárga festékkel locsolta le a rendőrség főépülete előtt álló Scotland Yard feliratú táblát és környezetét.

Az elmúlt két hétben a csoport több ülő tüntetést szervezett London belvárosában, utakat és hidakat zártak le, ezzel a városban közlekedők nagy részét magukra haragították. Pénteki akciójuk is vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből, az egyik szemtanú a Guardiannek azt nyilatkozta: „Lehet, hogy megpróbálják elgondolkodtatni az embereket, de a végén csak annyit érnek el, hogy feldühítik őket. Azok, aki egyáltalán nem gondolnak a bolygó jövőjére, pont nem azok, akik a Nemzeti Galériában sétálgatnak.”

A Just Stop Oil szóvivője is kitért arra, tartanak attól, hogy elidegenítik az embereket az ügyüktől, de mint fogalmazott: „Mi itt nem barátokat próbálunk szerezni, hanem változást akarunk elérni, és sajnos a változás így történik.” Hozzátette, tudták, hogy a képet üveg védi, nem az volt a céljuk, hogy kért tegyenek az alkotásban.

A Nemzeti Galéria péntek este közleményben azt írta: jóllehet az 1888-ban készült festmény keretét kisebb károsodás érte a paradicsomlevesnek tűnő folyadék miatt, az alkotás – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt, és megfelelő tisztítás után, 6 óra elteltével visszakerült helyére, tehát ismét látogatható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!