Németország egy kicsit drágábban, de megtartja az olcsó vonatbérletet

2022. október 13. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy siker volt Németországban a nyárra bevezetett, havi 9 eurós vonatbérlet, ezért új konstrukcióban folytatódik a vonatközlekedés olcsósítása: a tervek szerint január 1-től havi 49 euróért lehetne minden regionális járatot használni.

A Newsingermany beszámolója szerint a döntést Volker Wissing közlekedési miniszter jelentette be csütörtökön kétnapos tárgyalássorozat után, ám az még nem teljesen tiszta, milyen arányban finanszírozzák majd a programot a német tartományok és a szövetségi kormány. A tartományok készek részben átvállalni a költségeket, de közben a regionalizációs alapok ügyében általánosságban is vitában állnak a berlini kormányzattal arról, mennyit kéne annak átvállalnia a közlekedéssel kapcsolatos költéseikből.

A 49 eurós jegy bevezetését rögzítő dokumentumban mindenesetre az is szerepel, hogy évi 1,5 milliárd eurót a szövetségi kormány büdzséje áll majd 2023-tól kezdődően. Wissing szerint az indításra tökéletes időpont lenne az év eleje. A konstrukció ugyanolyan egyszerű lenne, mint a 9 eurós elődnél volt: a bérletért havi szinten kellene 49 eurót fizetni, és bármikor lemondható lenne.

A 49 eurós bérlettel az elődjéhez hasonlóan nem lehetne Intercityket, csak regionális vonatokat használni. A nyári akciót mi is teszteltük, és azt találtuk, hogy hosszú távok beutazására nem alkalmas a konstrukció – de nem is erre találták ki, hanem arra, hogy minél több német használjon közösségi közlekedést rövidebb távokra autó helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!