Műholdakat szállító űrrakétát kellett megsemmisíteni a startja után Japánban

2022. október 12. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült a japán űrkutatási hivatal műholdakat szállító űrrakétájának útnak indítása, ezért röviddel a szerdai start után elrendelték a rakéta önmegsemmisítését. A Japán Űrügynökség (JAXA) azután küldte az önmegsemmisítő parancsot az Epsilon-6 rakétának, hogy hibát észlelt a Japán déli részén, Kjusú szigetén lévő Ucsinura bázisról történt kilövés után.

A rakétát helyi idő szerint 9 óra 57 perckor, körülbelül hét perccel a kilövés után kellett megsemmisíteni, mert nem tudott biztonságosan repülni. A rakéta önmegsemmisítése után nem érkezett azonnali jelentés sérülésről vagy anyagi kárról – közölték az illetékesek.

Az Epsilon-6 rakéta a kilövés pillanatában. Fotó: Kyodo / Reuters
Az Epsilon-6 rakéta a kilövés pillanatában. Fotó: Kyodo / Reuters

A 26 méter hosszú rakéta nyolc műholdat vitt magával, többek között egy magánvállalkozás és egyetemek által fejlesztett szatelliteket.

A JAXA legutóbb 2003 novemberében adott ki önmegsemmisítő parancsot egy H2A rakéta indítása után. Epsilon-rakéta először kapott ilyen parancsot, az előző öt modell indítása sikeres volt.

Az indítást eredetileg péntekre tervezték, de szerdára halasztották a műholdak követésével kapcsolatos kedvezőtlen körülmények miatt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!