Az Európa Tanács megfigyelési eljárást indít Magyarország ellen

2022. október 12. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta, hogy teljes körű megfigyelési eljárás alá vonják Magyarországot, jogállamisági problémák miatt. Jelenleg 10 országban zajlik hasonló megfigyelési folyamat: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna (vagyis az alanyok nagy része nem is EU-ország, viszont az Európa Tanács tagja).

A közgyűlésben a Magyarországgal kapcsolatban felmerült problémák között volt a kétharmados törvények túl széles körű alkalmazása, és ezzel a pluralizmus korlátozása; a választási törvények, amelyek nem biztosítanak egyenlő esélyeket; az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének csorbítása; illetve a 2020. óta folyamatosan érvényben levő veszélyhelyzet.

A megfigyelés a gyakorlatban annyit tesz, hogy az Európa Tanács szekértői rendszeresen Magyarországra fognak látogatni, különféle hatóságokkal fognak együttműködni, és értékelni, hogy mennyire tartják tiszteletben az Európa Tanács kötelezettségvállalásait.

A Fidesz azzal reagált, hogy politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, és a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot. Ennek pedig az az oka, hogy „a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!