1 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésére ítélték Alex Jonest, aki szerint a Sandy Hook iskolában történt lövöldözés megrendezett volt

2022. október 12. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

A konteo-hívő Alex Jonesnak közel 1 milliárd dollárt (ami nagyjából 445 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie nyolc amerikai családnak, akik elvesztették gyermekeiket 2012-ben, miután egy húszéves fegyveresnek sikerült a Sandy Hook általános iskolába betörnie, és lelőnie 26 embert, köztük hat- és hétéves gyerekeket is – írja a CNN.

A 2012-es lövöldözés után számos konteógyártó tűnt fel a színen, akik elméleteinek hangot adva az interneten azt terjesztették, hogy az egész lövöldözés nem történt meg, csak az amerikai kormány rendezte meg színészekkel, hogy majd erre hivatkozva szigoríthassák a fegyvertartást, illetve alakítsanak ki egy új világrendet. A kontetógyártók élén állt a médiaszemélyiség Alex Jones is az általa működtetett szélsőséges Infowars médiabirodalom.

A connecticuti bíróság döntése kulcsfontosságú momentuma az évek óta tartó tárgyalásoknak, amelyek 2018-ban fordultak igazán komolyra, mikor a családok – akiket a Jones és más hozzá hasonló konteógyártók miatt évekig zaklattak és hazugságokkal vádoltak meg – jogi lépéseket tettek Jones és cége, a Free Speech Systems ellen, ami az Infowarst is működteti. Christopher Mattei, a felperesek ügyvédje a bíróságon arra kérte az esküdteket, hogy legalább félmilliárd dollárt ítéljenek meg azért, amit a hozzátartozóknak el kellett tűrniük Jones vádaskodásai és hazugságai miatt.

A döntést az connecticuti bíróság két hónappal azután hozta meg, hogy egy másik texasi esküdtszék úgy döntött, hogy Jonesnak és cégének közel 50 millió dollárt kártérítést kell fizetni két szülőnek, akik szintén a Sandy Hook iskolában történt mészárlásban vesztették el gyermekeiket. Arról hogyan építette fel elméleteit Jones a 2012-es lövöldözésről, illetve hogyan zajlottak az első perek ebben a cikkben írtunk részletesen. Egyébként a CNN azt írja, miután Jonesnak és a vállalatának is egyre több perrel kellett szembenézni, visszavonta elméleteit a lövöldözésről, hogy megrendezett lett volna, és elismerte, hogy a mészárlás valóban megtörtént.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!