Keddtől nem jön áram az európai országokba Ukrajnából

2022. október 10. – 19:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt – közölte az ukrán energetikai minisztérium. Azt írják:

„Oroszország folytatja az Ukrajnával szembeni energiaterrort és fokozza az Európai Unióra gyakorolt nyomást is. Az EU-ba exportált ukrán villamos energia, valamint a Moldovába és Lengyelországba irányuló vezetékek segítették Európát az orosz gáz kiváltásában, és fenntartották az európai energiarendszer stabilitását.

Ukrajna még a több mint 7 hónapja tartó orosz megszállás alatt, a zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette az európai partnereivel szembeni kötelezettségeit. A mai rakétatámadások azonban hőtermelő és elektromos alállomásokat találtak el, ami arra kényszeríti Ukrajnát, hogy

2022. október 11-től leállítsa a villamosenergia-exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében.

Az ukrajnai villamosenergia-export segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását. Éppen ez az oka, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, ezzel ellehetetlenítve az export lehetőségét” – írta Herman Haluscsenko energetikai miniszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!