Zelenszkij szerint az oroszok atomháborúra készülnek, de még nem állnak készen

2022. október 7. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij egy BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy az orosz tisztviselők megkezdték társadalmuk felkészítését a nukleáris fegyverek esetleges bevetésére, de szerinte még nem állnak készen. Az ukrán elnök szerint még maguk az oroszok sem döntötték el, hogy bevetnének-e atomfegyvert vagy nem, de hozzátette, hogy szerinte még beszélni is veszélyes róla.

Csütörtökön egy megbeszélésen Zelenszkij kijelentette, hogy úgy véli, csapásokra van szükség az atomfegyverek bármilyen alkalmazásának megakadályozása érdekében. A mostani interjúban az ukrán vezető tagadta, hogy csapásokat kért volna Oroszország ellen, ehelyett szerinte megelőző szankciók bevezetését sürgette. A Kreml egyébként ezen kijelentését úgy értékelte Zelenszkijnek, mint egy „újabb felhívást a világháborúra”.

Az ukrán elnök felszólította a világot, hogy most cselekedjenek, mivel Oroszország fenyegetései „kockázatot jelentenek az egész bolygóra”. Szerinte Putyin nem csak az atomcsapástól fél, hanem fél a népétől is, mert „csak ez a nép tudja őt lecserélni, megfosztani hatalmától és átadni azt egy másik embernek”.

Frissítés 2022. október 8. 13 órakor: a poszt eredeti verziójának utolsó bekezdésében hibásan úgy írtuk, hogy Putyin félti a népét, ezt javítottuk.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!