Az Adidas is kiakadhatott a White Lives Matter pólókon, felülvizsgálják az együttműködésüket Kanye Westtel

2022. október 7. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal azután, hogy Kanye Westtel (alias Yeezy) a párizsi divathéten bemutatta új pólóterveit, az Adidas bejelentette, felülvizsgálják a rapper-divattervezővel majdnem egy évtizede megkötött partneri megállapodásukat – írja a BBC.

West a hét elején azzal sokkolta a párizsi divathét közönségét, hogy a divatbemutatóján a fekete modellek „White Lives Matter” („A fehér életek számítanak”) feliratú pólókban vonultak végig a kifutón. A felirat a pólók hátán szerepelt, elől II. János Pál pápa fotója volt látható. A szlogen, amit a szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok szoktak használni – válaszul a feketéket célzó túlzott rendőri agresszió ellen fellépő Black Lives Matter („A fekete életek számítanak”) mozgalom jelmondatára –, sokaknál kiverte a biztosítékot. A jelek szerint a tervezővel hosszú ideje együttműködő Adidasnál is.

A vállalat a közleményben nem említette a nagy port kavart divatbemutatót, csupán annyit írtak: „A sikeres partnerségek a kölcsönös tiszteleten és a közös értékeken alapulnak.” Ez alapján feltételezhető, hogy az emberi jogok és a BLM-mozgalom mellett is hangosan kiálló sportruházati cég is megelégelte West botrányait.

A rapper-divattervező az Instagramon reagált, azt állítva, hogy a cég „ellopta” a terveit, de ezt a bejegyzést mostanra, úgy tűnik, törölte.

Az Adidas a BBC-nek az mondta, hogy „a helyzet magánjellegű megoldására tett többszöri erőfeszítéseket követően” döntöttek úgy, hogy felülvizsgálják a partnerséget. A cég hozzátette: „Az Adidas–Yeezy-partnerség az egyik legsikeresebb együttműködés cégünk történetében.” A felülvizsgálat ideje alatt továbbra is közösen irányítják a partnerséget.

A rapper lelkes támogatója a korábbi amerikai elnöknek, Donald Trumpnak, fotózkodtak is együtt (a képen West a Trump-éra meghatározó kiegészítőjét, a piros Make Amerika Great Agian feliratú sapkát viselte), korábban pedig többször is problémás kijelentéseket tett a faji hovatartozással kapcsolatban. 2018-ban például azt mondta az Egyesült Államokban évszázadokig fennálló rabszolgasággal kapcsolatban, hogy az „inkább hangzik úgy, mintha választás lett volna”. West már évekkel ezelőtt belengette azt is, hogy indulna az Egyesült Államok elnöki székéért, és továbbra is hangoztatja, hogy 2024-ben jelöltetni fogja magát.

Az Adidas és West közötti partnerség már egy ideje feszült volt. Együttműködésük középpontjában egy rendkívül népszerű – Yeezy néven ismert – tornacipőcsalád áll. West idén júniusban azzal vádolta az Adidast, hogy olyan cipőt készített, amely hasonlított a jellegzetes Yeezy-dizájnra, de nem volt része a megállapodásuknak.

Az Adidas bejelentése kevesebb mint egy hónappal azután érkezett, hogy West felbontotta a partneri megállapodását a Gap nevű divatlánccal, mert – állítása szerint – a cég megszegte a megállapodásuk feltételeit azzal, hogy nem nyitott önálló üzleteket a Yeezy márkának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!