Öt évre kitiltja járatairól a rendbontó utasokat a KLM és a Transavia

2022. október 04. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A KLM és a Transavia légitársaságok öt évre kitiltják járataikról a rendbontó utasokat – írja az Air France-KLM közleménye.

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amikor két légitársaság megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat, és közösen szankcionálnak.

A megállapodásnak köszönhetően a Transavia korábban már bevezetett szabályozása terjed ki a KLM minden egyes járatára, így kisebb az esélye, hogy a korábban már rendbontáson ért utasok ismét szabályszegést követhessenek el.

A két társaság szerint az intézkedés előzménye, hogy egyre többször kapnak a légitársaságok bejelentést szabályszegő, az utasokra, a személyzetre, így a légiközlekedés biztonságára veszélyt jelentő utasokról. A folyamat a koronavírus-járvány alatt kezdett el súlyosbodni, és bár a járvány után a rendbontó utasok aránya csökkent, a légitársaságok most újból a helyzet romlását tapasztalják.

A KLM jelenleg havonta öt olyan esetről szerez tudomást, amelynek a járatokról való kitiltás az eredménye, a Transavia esetében havi egy ilyen esetet regisztrálnak.

A két légitársaság vizsgálatokat végzett arról, hogyan tudná a tiltólistás utasok adatait megosztani egymással és közösen fellépni. A folyamat azért tartott sokáig, mert bár egy légitársasági csoporthoz tartoznak, az adatcserére vonatkozó szabályok rendkívül komplexek, és néha egymásnak is ellentmondanak. Ennek ellenére sikerült olyan intézkedést megfogalmazni, amellyel lehetséges az utaslista jogszerű megosztása. Ez azonban csak az első lépés, a következő az összes holland légicég bevonása, majd ennek kiterjesztése, remélhetőleg egész Európára – áll a közleményben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!