Ferenc pápa először szólította meg Putyint a háború kezdete óta

2022. október 2. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa vasárnap elítélte, hogy Oroszország elcsatolta az ukrán területeket. Felszólította Putyint, hogy hagyja abba a háborút, az ukrán elnököt pedig arra kérte, hogy legyen nyitott a tárgyalásokra.

„Mélységesen elítélem az elmúlt napokban kialakult súlyos helyzetet, a nemzetközi jog elveivel ellentétes lépéseket, amelyek növelik a nukleáris háború kockázatát. Ez világszerte katasztrofális következményekkel járhat” – mondta a vasárnapi Szent Márk téri beszédében.

A pápa arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „állítsa meg az erőszak és a halál örvényét”, Zelenszkij ukrán elnököt pedig arra, hogy „legyen nyitott a komoly békejavaslatokra”. A nemzetközi közösséget sürgette, hogy tegyenek meg mindent a háború befejezéséért, és támogassanak minden olyan erőfeszítést, amely a konfliktus párbeszéd útján történő megoldására irányul.

Ferenc pápa az invázió kezdete óta próbálja elősegíteni a párbeszédet Moszkvával, miközben mindvégig elítélte a „kegyetlen és értelmetlen háborút”. Ez az első alkalom, hogy február 24. óta közvetlenül szólította meg az orosz elnököt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!