Új szankciókkal léphet fel az USA Oroszországgal szemben, miután Putyin aláírta négy ukrán terület elcsatolását

2022. szeptember 30. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően új szankciókkal lép fel az amerikai elnök Joe Biden és kormánya, miután Putyin orosz elnök magyar idő szerint péntek délután fél háromkor bejelentette, hogy Oroszország négy ukrán megyét csatol saját területéhez – írja az CNBC. Továbbá az USA szerint a G7 minden olyan országot is szankciókkal súlyt majd, akik támogatják Oroszország annexiós kísérleteit – számolt be erről az AFP hírügynöksége.

A beszédet követően Putyin, a szakadár „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” vezetői, valamint Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek politikai-közigazgatási vezetői aláírták a csatlakozási szerződést.

Fotó: Dmitry Astakhov / Sputnik / Reuters
Fotó: Dmitry Astakhov / Sputnik / Reuters

A Putyin által aláírt dokumentumokat a jövő héten még az orosz törvényhozás két házának is szentesítenie kell, de ez nyilván csak formalitás. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal. Putyin beszédéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!