Bemutatták a III. Károly arcképét ábrázoló pénzérméket

2022. szeptember 30. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban írtunk arról, hogy a brit királynő halálával rengeteg kisebb-nagyobb dolog szorul cserére a monarchiában. Többek között ilyen a font is, 1960 óta ugyanis az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti.

A királynő halálát követően azonban már utódja, III. Károly arcképe kerül az új bankókra és pénzérmékre. Az új, III. Károlyt ábrázoló érméket a BBC mutatta be. Az 50 pennys és 5 fontos érmék először a gyűjtők számára válnak elérhetővé, év vége előtt pedig már az általános forgalomba is bekerülnek.

A király arcképét Martin Jennings brit szobrász készítette el, amit az uralkodó is jóváhagyott, így elkezdődhet az új érmék tömeggyártása. Új bankjegyekről egyelőre nincs hír.

A korábbi, királynőt ábrázoló érmék sem kerülnek ki a forgalomból, egyelőre tehát a királynő és a király arcképével ellátott bankjegyekkel és érmékkel is lehet majd fizetni az országban. Várhatóan hosszú évekbe telik majd, mire teljesen átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

Érdekes tradíció, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az érméken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint az elődjéé. II. Erzsébet minden érmén jobbra nézett, és úgy tűnik III. Károly sem szakított a tradíciókkal, az új érméken balra néz. Az új 5 fontos érme hátoldalán a szeptember elején elhunyt királynő két portréja – egy fiatal- és egy időskori – látható, az 50 pennys hátlapján pedig a királynő megkoronázásának emlékére vert 1953-as koronán használt minta másolata található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!