Az NSA kiberszakértőjét és egy hadiorvost is orosz kémkedéssel gyanúsítanak

2022. szeptember 30. – 11:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiberszakértőjét és egy hadiorvost is megvádoltak azzzal, hogy az oroszoknak kémkedett. A vádiratok szerint a két vádlott titkos amerikai információkat akart eladni külföldi kormányoknak.

A 30 éves Jareh Sebastian Dalke kevesebb mint négy hetet töltött az NSA-nél, mielőtt június végén családi problémákra hivatkozva hirtelen felmondott. Az NSA-nál töltött néhány hét alatt szigorúan titkos dokumentumokat nyomtatott ki, majd távozása után titkosított online kommunikációs csatornákon eladásra kínálta őket egy külföldi kormány ügynökének hitt személynek. Csakhogy valójában egy titkos FBI-ügynökkel volt dolga.

A szóban forgó külföldi kormányt az igazságügyi minisztérium nem azonosította, de a bíróságon benyújtott FBI-vallomás Oroszországra mutatott rá. Ez alapján Dalke az orosz nemzetközi hírszerző ügynökség, az SVR által létrehozott weboldalon keresztül kommunikált a dark weben.

Dalke, aki a vádak szerint súlyos pénzügyi problémákkal küzdött, és gyakran elégedetlenségét fejezte ki az amerikai társadalommal szemben, 4900 dollár értékben kapott kriptovaluta-kifizetést, azért cserébe, hogy bizonyítsa, valóban titkosított dokumentumok állnak rendelkezésére. Összesen 85 000 dollárt kért a teljes mappáért, mondván, hogy 237 000 dollár adóssága van.

Miután további 11 422 dollár értékű kriptovalutát fizetett neki, a titkosügynök megszervezte a dokumentumok elektronikus átadását Denverben, majd Dalke-t az átadás helyszínén letartóztatták. A kémtörvény háromszoros megsértésével vádolják.

Ha elítélik, halálbüntetésre vagy életfogytiglanra számíthat.

Az amerikai hadsereg egyik orvosát, Jamie Lee Henry őrnagyot és feleségét, Anna Gabrieliant, a Johns Hopkins Egyetem oroszul is beszélő oktatóját vádolták azzal, hogy felajánlották az oroszoknak: az amerikai hadseregről és a kormány személyzetéről adnak el nekik egészségügyi információkat. A vádirat szerin az ukrajnai háború motiválta őket.

A vád szerint egy FBI-ügynök augusztusban vette fel a kapcsolatot Gabrieliannal, miután az orvos és felesége a washingtoni orosz nagykövetséghez fordult, és felajánlotta nekik a dokumentumokat. Egy augusztus 17-i találkozón Gabrielian azt mondta az ügynöknek, hogy „az Oroszország iránti hazafiasság motiválta”. Henry azt mondta a titkosügynöknek, hogy „elkötelezte magát Oroszország mellett”, és csatlakozni szeretne az orosz hadsereghez Ukrajnában.

„Az Egyesült Államok az ukránokat az Oroszországgal szembeni gyűlöletük kiterjesztésére használja” – mondta az ügynöknek. Kettejüket összeesküvéssel és egészségügyi magáninformációk illegális szivárogtatásával vádolták. Összeesküvés vádjával akár 20 év börtönt is kaphatnak.

(AFP News / Barron's)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!