„Riasztó számú állam kriminalizálja a nőket az abortusz miatt” – mondta a kaliforniai kormányzó

2022. szeptember 28. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó kedden aláírt több olyan törvényt, amelyek célja az abortuszhoz való hozzáférés védelme és kiterjesztése az államban – írja a CNN. A demokrata párti politikus a jogszabályok aláírásakor arról beszélt, hogy „riasztó számú állam” van, amely az abortusz miatt kriminalizálja a nőket.

Ezért szerinte „fontosabb, mint valaha, hogy minden erőnkkel harcoljunk azokért, akiknek szükségük van erre”. Megígérte: mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az embereket az abortuszellátáshoz való hozzáférésért járó megtorlástól, „miközben a fogamzásgátló tablettákhoz való hozzájutást is megfizethetőbbé tesszük”.

Newsom azt ígérte, hogy Kalifornia továbbra is biztonságos menedék marad az abortuszt keresők számára. Mint ismert, számos republikánus vezetésű állam betiltotta vagy súlyosan korlátozta az abortuszt, miután az amerikai legfelsőbb bíróság megszüntette az eljáráshoz való szövetségi jogot.

A Newsom által kedden aláírt intézkedések közül több is arra irányul, hogy megvédje az abortuszt választókat és az abortuszszolgáltatókat az olyan államok által indított esetleges büntetőeljárásoktól vagy büntetőjogi szankcióktól, illetve az olyan államokból származó polgári perektől, ahol az abortusz tilos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!