250 km/órás erősségű széllel csapott le Floridára az Ian nevű hurrikán

2022. szeptember 28. – 22:41

frissítve

250 km/órás erősségű széllel csapott le Floridára az Ian nevű hurrikán
Az Ian nevű hurrikán Florida partjainál – Fotó: Sean Rayford / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Floridát is elérte az Ian nevű hurrikán, ami egész Kubában áramkimaradásokat okozott. A 4-es erősségű vihar közép-európai idő szerint délután 3 óra körül érte el Florida partjait, helyenként 250 km/órás erősségű széllel. A 2004-es Charley elnevezésű vihar óta a mostani a legerősebb hurrikán, ami az elmúlt évtizedekben elérte Florida partjait, írja a CNN.

Nemcsak a hihetetlen erejű szél miatt végezhet katasztrofális pusztítást az Ian hurrikán, hanem a nyomában kialakuló vihardagály miatt is, ami akár 4-5 méteres vízszintemelkedést is okozhat. Hasonlóra még csak példa sem volt a térségben, ehhez képest a délutáni órákban Naples városában már 2,7 méter magas hullámokat jegyeztek fel.

A vihar miatt több mint egymillióan maradtak áram nélkül Floridában. Tizenöt kórházat kellett kiüríteni a vihar miatt, összesen több mint 7000 beteget evakuáltak különböző egészségügyi intézményekből. Sorra zárnak be az élelmiszerboltok, áruházak is. A vihar miatt több ezer repülőjáratot töröltek az Egyesült Államokban szerdán, és várhatóan csütörtökön is rengeteg járat marad ki.

Patrick Fuller, Charlotte megye veszélyhelyzeti vezetője felhívásában arról beszélt, hogy mindenki próbáljon fedezékbe vonulni, aki eddig még nem hagyta el a területet. Körülbelül 60 ezren tartózkodhatnak a „vörös zónában”, de még nem tudni, hány embert sikerült evakuálni. Hillsborough megyében 7500-an hagyták el otthonaikat, hogy az óvóhelyeken vészeljék át a vihart.

Az amerikai hurrikánközpont (National Hurricane Center – NHC) szakértői arra számítanak, hogy a következő 24 órában is hurrikán erősségű marad a vihar. De ha csillapodik is a hurrikán, akkor is egy erős trópusi vihar marad, heves esőzéseket, áradásokat és erős széllökéseket hozhat magával a keleti partvidéken.

Ron DeSantis floridai kormányzó azt kérte Joe Biden amerikai elnöktől, hogy mind a 67 floridai megyében hirdessen ki katasztrófahelyzetet. Mozgósították a Nemzeti Gárdát is, a védelmi minisztérium közlése szerint 4500 gárdista tartózkodik az államban, hogy a helyreállítási munkálatokban segítsenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!