Egész Kuba áram nélkül maradt az Ian hurrikán miatt, ami már Floridát ostromolja

2022. szeptember 28. – 08:49

frissítve

Egész Kuba áram nélkül maradt az Ian hurrikán miatt, ami már Floridát ostromolja
Leszakadt vezetékek a kubai Pinar del Rioban 2022. szeptember 27-én – Fotó: Yander Zamora / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

11 millió ember maradt áram nélkül Kubában, miután az Ian névre keresztelt hurrikán lecsapott a szigetország nyugati felére - írja a BBC.

Az ország energiaellátása azután omlott össze, hogy a vihart követően nem tudták visszakapcsolni a hálózatra a fővárostól, Havannától mintegy 100 km-re található Antonio Guiteras erőművet, ami az ország legnagyobb áramtermelője. A hurrikán először csak mintegy 1 millió fogyasztót vágott el az áramszolgáltatástól az ország nyugati térségében, ám később a teljes elektromos hálózat összeomlott. Több tízezer embert kellett evakuálni a térségből, a hurrikán áradásokat okozott és épületek rongálódtak meg. Eddig két ember halálát erősítették meg a hatóságok.

A vihar végigsöpört Pinar del Rio tartományon is, ahol a legendás kubai szivarok alapanyagául szolgáló dohánylevelek nagy részét termesztik. Az egyik legnagyobb dohányültetvény, a La Robaina is súlyos károkat szenvedett.

Az Ian hurrikán közben már Florida partjainál jár, több helyről is 150-160 km/óránál erősebb szélről és áradásokról számoltak be.

A lakosok homokzsákokat töltenek, gátakat építenek a házaik köré, bedeszkázzák az ablakaikat, és több napra elegendő étellel és itallal próbálnak készülni a viharra. A vihar miatt szerdán több mint 2000 repülőjáratot, és további 1700 csütörtöki járatot töröltek az USA-ban.

Becslések szerint a floridai citrusültetvények 75 százaléka kerülhet veszélybe a vihar nyomán kialakuló áradások miatt, a termény harmada szenvedhet el komoly károkat a viharos szél miatt.

Floridai lakos homokzsákkal egy étterem bedeszkázott kirakata előtt 2022. szeptember 27-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP
Floridai lakos homokzsákkal egy étterem bedeszkázott kirakata előtt 2022. szeptember 27-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A több mint hárommillió embernek otthont adó floridai Tampa-öböl az Egyesült Államok egyik legveszélyeztetettebb régiója. A területet 1921 óta először sújthatja közvetlenül hurrikán. A régió alacsony tengerszint feletti magassága, az emelkedő tengerszint és a népesség sűrűsége növeli a katasztrófa kockázatát. Amennyiben a hurrikán teljes erővel csap le a területre, pár napon belül felismerhetetlenné válhat – figyelmeztetnek a szakemberek.

A tengerparti városokban közel 2,5 millió lakos evakuálását kezdték meg, a rendőrség házról házra jár, és kéri az embereket, hogy hagyják el az otthonukat, és menjenek biztonságosabb helyre, sokan azonban nem hajlandóak erre. Jane Castor, Tampa Bay polgármestere kedden azt mondta, hogy a városban kijárási tilalmat is bevezetnek. Az iskolákban és egyetemeken a hétre oktatási szünetet rendeltek el.

Az Ian hurrikán miatt a NASA Artemis–1 holdrakétáját is visszatolták a szerelőcsarnokba, miután vasárnap bejelentették, hogy a keddre tervezett indítást határozatlan időre elhalasztják a várható vihar miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!