Temetés vagy hamvasztás helyett komposztálhatják is az emberi holttesteket Kaliforniában

2022. szeptember 25. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kalifornia hamarosan egy harmadik lehetőséget is felkínál az embereknek arra, hogy mit tegyenek a testtel a halál után – írja a Zerohedge.com. A temetés vagy hamvasztás helyett az állam egy frissen elfogadott törvénnyel lehetővé teszi, hogy 2027-től kezdve az emberi komposztálást vagy a természetes szerves redukciót válasszák.

A Washingtonban, Coloradóban és Oregonban már legalizált emberiholttest-komposztálás folyamata során a testet egy újrafelhasználható tartályba helyezik, faforgáccsal veszik körül, és levegőztetik, hogy a mikrobák és baktériumok növekedhessenek. Körülbelül egy hónap múlva a maradványok lebomlanak, és teljesen átalakulnak talajjá. Az olyan cégek, mint a washingtoni Recompose, természetes szerves hulladékcsökkentő létesítményben kínálják ezt a szolgáltatást.

Az eljárás nem igényli fosszilis tüzelőanyagok elégetését, így nem jár szén-dioxid- és szén-monoxid-kibocsátással. Ez azért fontos, írja a lap a National Geographic adataira támaszkodva, mert csak az Egyesült Államokban évente mintegy 360 000 tonna szén-dioxidot bocsátanak ki hamvasztások miatt.

A törvényjavaslat előterjesztője, Cristina Garcia azzal indokolta a törvényt, hogy „az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése nagyon is valós veszélyt jelent a környezetünkre, ez egy olyan alternatív módszer a végső elhelyezésre, amely nem járul hozzá a légkörbe történő kibocsátáshoz.” A politikus azt mondta, ő maga is a komposztálást választja majd a halála esetére.

A lap megjegyzi: az emberi maradványok komposztálásának ötlete felvetett néhány etikai kérdést. Coloradóban például előírták, hogy az így komposztált földet nem lehet eladni, és azon nem lehet emberi fogyasztásra szánt élelmiszert termelni. A kaliforniai törvény tiltja több ember maradványainak összekeverését, kivéve, ha azok családtagok, de – Coloradóval ellentétben – nem tiltja kifejezetten a föld eladását vagy emberi fogyasztásra szánt élelmiszer termesztésére való felhasználását.

Az eljárást erősen támadja a katolikus egyház, amely szerint „az emberi testet egyszerűen eldobható árucikké degradálja” a komposztálás.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!