Hétvégi műholdkilövések: Kína-USA 2-1

2022. szeptember 25. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kína két kísérleti műholdat küldött fel az űrbe vasárnap reggel, melyek tudományos kutatásokban segítik a kutatók munkáját. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok helyi idő szerint szombaton egy újabb felderítő műholdját juttatta pályára – írja az MTI.

A NROL-91 kémműholdat hordozó Delta 4 Heavy rakéta elindítása a kaliforniai Vandenberg Űrkutatási Bázisról. Fotó: Matt Hartman/AFP
A NROL-91 kémműholdat hordozó Delta 4 Heavy rakéta elindítása a kaliforniai Vandenberg Űrkutatási Bázisról. Fotó: Matt Hartman/AFP

A kínai Kuajcsou-1A típusú hordozórakéta helyi idő szerint reggel 7 óra előtt startolt el a tajjüani műholdközpontból, s nem sokkal a kilövés után a Sijen-14 és a Sijen-15 műhold sikeresen ráállt a kijelölt röppályájára.

A másik kínai műhold, a Sijen-14-et javarészt új technológiák kifejlesztésére irányuló tudományos kutatásokra használják majd, míg párja, a Sijen-15 által begyűjtött adatok a földfelszíni megfigyeléseket, várostervezéseket, valamint a katasztrófamegelőzést fogják szolgálni.

A műholdközpontból vasárnap 18. alkalommal indítottak Kuajcsou-1A típusú hordozórakétát.

Az amerikai NROL-91 típusú kémműhold az amerikai nemzeti felderítő hivatal (NRO) munkáját segíti. Az NRO olyan felderítő műholdak fejlesztéséért, felépítéséért, karbantartásáért és kilövéséért felelős kormányzati ágazat, amelyek, a begyűjtött adatokkal a legfőbb döntéshozó szervek munkáját segítik, elsősorban nemzetbiztonsági célokból.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!