Házról házra járva gyűjtik be a fegyveres orosz katonák a szavazatokat a megszállt területek álnépszavazásain

2022. szeptember 24. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több egymástól független forrás is arról számolt be az elmúlt napokban, hogy fegyveres orosz katonák házról házra járnak a megszállt kelet-ukrajnai megyékben, hogy begyűjtsék a lakók szavazatait a néhány napja meghirdetett álnépszavazásokon. Ezek lényege elvileg az, hogy a helyiek dönthessenek, hozzácsatolják-e területeiket Oroszországhoz, a szavazások tisztaságát viszont az orosz hadseregen kívül senki nem garantálja.

A különböző beszámolók szerint a szavazás elég furcsán zajlik, így szó van arról, hogy:

  • orosz katonák a házak előtt állva szóban kérdezik meg a lakosokat, mire szavaznak, majd maguk töltik ki a szavazólapot,
  • háztartásonként csak egy szavazólapot adnak,
  • vagy a lakosoknak a katonák és az őket kísérő kollaboránsok szeme előtt kell kell szavazniuk.

A szavazatok összeszámlálásának tisztaságát természetesen sem független hatóságok, sem nemzetközi megfigyelők nem garantálják, így a szavazólapok összegyűjtése után a számlálók nyugodtan kidobhatják a nekik nem tetsző voksokat.

A népszavazás érvényességét sem Ukrajna, sem a nyugati államok, sem az ENSZ nem fogja elismerni. Az egyetlen, ami változhat, az lesz, hogy mivel Oroszország saját területének fogja tekinteni a megszállt megyéket, az azok elleni ukrán ellentámadást közvetlen Oroszország elleni támadásnak fogja venni. Medvegyev csütörtökön arról is beszélt, hogy ha Oroszországot közvetlenül meg fogják támadni, akkor akár atomfegyverekkel is reagálhatnak.

A megszállt területek hovatartozásáról szóló népszavazás szeptember 27-én kedden ér majd véget. Erről és az orosz mozgósításról Rácz András Oroszország-szakértő csütörtökönön hosszan beszélt a Telexnek.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!