Szijjártó a Foxnak: Trump alatt volt a legjobb a magyar–amerikai kapcsolat

2022. szeptember 23. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump korábbi amerikai elnök idején volt a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban a Fox News Digital című amerikai hírportálnak.

„Feltétlenül együtt fogunk dolgozni mindazokkal, akiket megválasztottak az Egyesült Államokban” – mondta a tárcavezető. „Ugyanakkor őszintének kell lennünk: a viszonyt, a politikai kapcsolatokat tekintve nagy különbség mutatkozott a konzervatív vagy republikánus és a demokrata párti kormányzatok között” – tette hozzá Szijjártó az MTI beszámolója szerint.

„Trump elnöksége idején volt a legjobb a politikai kapcsolat a két ország között, a lehető legjobb viszony” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki biztos abban, hogy ugyanez a jó kapcsolat fogja jellemezni a két kormányt, ha Trump elindul a következő választáson, és megnyeri.

Szijjártó az interjúban visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint Orbán Viktor aláásná a demokráciát. Mint mondta, az Európai Unió csak azt tartja demokráciának, ha „liberálisok kormányoznak”.

„Magyarországon nem ez a helyzet, mert mi egy hazafias, jobbközép, kereszténydemokrata kormányzat vagyunk, határozottan a liberális fősodor ellen” – tette hozzá. „Gyűlölnek minket, és mivel sikeresek vagyunk, mintegy példaként szolgálunk arra, hogy nemcsak a liberális fősodor lehet haladó és sikeres. Konzervatív politikai stratégia is lehet sikeres. És ők nem tudják elviselni ezt a tényt” – mondta.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felidézte az autóiparban megvalósult olyan forradalmi változásokat, mint az elektromos akkumulátorok magyarországi gyártását, ami az utóbbi évtized „öt legnagyobb befektetésének egyike volt Európában”, valamint azt is, hogy Magyarország az Európai Unió tagállamai közül elsőként ratifikálta a párizsi klímaegyezményt.

Orbán Viktor és Donald Trump a 2009. májusi washingtoni találkozójukon – Fotó: Mark Wilson / 2019 Getty Images
Orbán Viktor és Donald Trump a 2009. májusi washingtoni találkozójukon – Fotó: Mark Wilson / 2019 Getty Images

A külügyminiszter egyetértését fejezte ki az ENSZ Közgyűlésén felszólaló vezetőkkel abban, hogy a klímaválság a legfőbb kihívások közé tartozik. „Ez egy nagyon fontos kérdés számunkra, ugyanakkor gyakorlatiasan állunk hozzá” – mondta Szijjártó Péter. „Számunkra a gazdaságnak, a versenyképességnek és környezetvédelemnek kéz a kézben kell haladnia. Amennyiben a kettő közötti egyensúly felborul, az veszélyezteti az erőfeszítések hitelességét” – mondta.

Kövess minket Facebookon is!