A Nyugat elítéli Moszkva népszavazásos terveit

2022. szeptember 21. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden négy ukrajnai régió: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszok által beiktatott vezetők „népszavazási” terveket terjesztettek elő az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ezekre a referendumokra szeptember 23. és 27. között kerülne sor.

Ukrajna elutasította a „népszavazási” terveket, szerintük Moszkva ezzel próbálja visszaszerezni a kezdeményezést a harctéren elszenvedett veszteségek után. „Az oroszok azt csinálnak, amit akarnak. Ez nem változtat semmin” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

De az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is elítélte az ötletet, és azt is hozzáteszik, soha nem ismernék el egy ilyen népszavazás eredményét, írja a BBC. Olaf Scholz német kancellár álszavazásnak nevezte, Emmanuel Macron francia elnök pedig a demokrácia paródiájának minősítette. Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója is arról beszélt, nem fogják elismerni ennek a „népszavazásnak” az eredményét, az EBESZ pedig közleményben jelezte, hogy ez a népszavazás ellentétes a nemzetközi joggal.

Helyiek átveszik az orosz útlevelüket Herszonban – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Helyiek átveszik az orosz útlevelüket Herszonban – Fotó: Anadolu Agency / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!