Sokan már egy nappal a királynő temetése előtt sátrat vertek Londonban

2022. szeptember 19. – 10:36

frissítve

Sokan már egy nappal a királynő temetése előtt sátrat vertek Londonban
Fotó: Marko Djurica / Reutesrs

Másolás

Vágólapra másolva

Több százan éjszakáztak London belvárosában a gyászmenet útvonalának mentén, hogy biztosan láthassák a királynő koporsóját. A Buckingham-palota előtti Mall már vasárnap este tele volt sátrakkal, sokan már 24 órával a gyászszertartás kezdete előtt kitelepültek. Többükkel is sikerült beszélnünk.

Egy talpig nemzeti színekbe öltözött középkorú nő a barátaival és családtagjaival érkezett. A társaság rendszeres látogatója a brit királyi eseményeknek, itt voltak aplatinajubileumon és itt lesznek III. Károly koronázásán is. A napokban végig állták a sort a ravatalhoz is, a nő saját elmondása szerint nagyon elérzékenyült a koporsót látva, a királynő olyan számára, mintha a nagymamája lett volna. Károllyal kapcsolatban bizakodó, rátermettnek tartja az új királyt, és örül, hogy támogatja a környezetvédelmet.

Egy 75 éves északír veterán is már kitelepült a Mall mellé egy teljes nappal a gyászszertartás előtt. Joseph 25 éven keresztül szolgált a brit hadseregben, ott volt az északír polgárháborúban is. Katonaként kötelességének érezte, hogy itt legyen a királynő temetésénél, hogy még egyszer utoljára tiszteleghessen neki.

Fotó: Kevin Coombs / Reuters
Fotó: Kevin Coombs / Reuters

A II. Erzsébet felravatalozott koporsójához vezető, önmagában is látványossággá vált sor több kilométeren át húzódott a Temze partján szerda este óta. A Telex helyszíni tudósítása első este beszélgetett a sorban állókkal, így találkozott olyannal is, aki orvosi kezelését megszakítva sietett haza Hollandiából, más a nyaralásának vetett véget, hogy búcsút vehessen királynőjétől, akire hozzátartozóként tekint. Riportunkat itt olvashatják el, a temetés menetrendjéről szóló előzetes cikkünket pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!