250 ukrán békefenntartó tért haza harcolni

2022. szeptember 18. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaságban működő békefenntartó missziójának 250 ukrán katonája tért haza, részt vegyen az orosz csapatok elleni harcban, írja a BBC.

Az ukrán légi egység kivonását még márciusban jelentették be, akkor többen figyelmeztettek, hogy a lépés komoly helikopterhiányt okozhat az ENSZ-misszióban, mivel a gépek kulcsfontosságúak a Kongó keleti részének sűrű erdeiben rejtőző lázadó csoportok elleni harcban. A nyolc ukrán helikopter az ENSZ-flotta mintegy harmadát tette ki. Az orosz invázió februári kezdete óta Ukrajna már kivonta csapatait a többi ENSZ-békefenntartó misszióból.

Jacques Ndjoli, a Kongói Demokratikus Köztársaság parlamenti védelmi bizottságának tagja a BBC-nek nagy horderejűnek nevezte a kivonulást, ugyanakkor rámutatott, hogy a béke megteremtése az országban elsősorban a kongói hadsereg feladata.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban működő ENSZ-missziónak, a Monusconak a polgári lakosság védelme és a béke megszilárdítása lenne a feladata, azonban sokan kritikát fogalmaztak meg vele szemben, hogy nem tudott mit kezdeni a három évtizede garázdálkodó fegyveres csoportokkal. Idén júliusban 36-an haltak meg – köztük négy ENSZ-békefenntartó –, amikor tüntetők megrohamozták és kifosztották az ENSZ épületeit az ország keleti részén található egyes városokban.

Az ENSZ 12 békefenntartó missziója közül ez az egyik legnagyobb szabású és legdrágább, évi 1 milliárd dollárnál is többet költ rá az ENSZ.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!