Több tucat embert ítéltek halálra az ENSZ-szakértők meggyilkolásáért

2022. január 30. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Most fejeződött be a Kongói Demokratikus Köztársaságban az a büntetőeljárás, amely két ENSZ-szakértő és a tolmácsuk 2017-es elrablása és meggyilkolása miatt indult.

Zaida Catalan – Fotó: AFP
Zaida Catalan – Fotó: AFP

Az egyik ENSZ-alkalmazott, Michael Sharp amerikai volt, a másik, Zaida Catalan, svéd-chilei állampolgár. Az volt a feladatuk, hogy állítólagos tömegsírok ügyében vizsgálódjanak, miután harcok törtek ki a kormányzati erők és a milicisták között. Tolmácsuk, Betu Csintela kongói volt. A Kasai tartománybeli konfliktusban, amely 2017-ben ért véget, több százan haltak meg, és több mint egymillióan kényszerültek elhagyni az otthonukat.

A holttestekre 16 nappal a három ember elrablása után találtak rá. Catalant lefejezték, írja a BBC. António Guterres ENSZ-főtitkár akkor fogadkozott, hogy a világszervezet megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy igazságot szolgáltassanak az ügyben.

A katonai bíróság négy évig tartó tárgyalássorozat végén hirdette ki az ítéleteket most. Több tucat vádlott volt a perben. Közülük 51 embert, szinte az összes perbe fogott milicistát halálra ítélték. Miután azonban a Kongói Demokratikus Köztársaság moratóriumot hirdetett a kivégzésekre, a BBC szerint valószínűleg tényleges büntetésként életfogytiglan fog várni ezekre az emberekre. A vádpontok között terrorizmus, csonkítással elkövetett háborús bűncselekmény és gyilkosság szerepelt, jelentette az AFP a hírügynökség. Két embert, egy újságírót és egy rendőrt végül felmentettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!