Negyedórán keresztül virrasztottak II. Erzsébet ravatalánál a királynő gyermekei

2022. szeptember 17. – 10:55

Negyedórán keresztül virrasztottak II. Erzsébet ravatalánál a királynő gyermekei
II. Erzsébet gyermekeinek virrasztása péntek este a Westminster Hallban – Fotó: Daniel Leal / Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsó virrasztást tartottak II. Erzsébet gyermekei pénteken a Westminster Hallban édesanyjuk koporsójánál, írja a Guardian. A szertartást a királyi őrség egyik tagjának három botütése nyitotta meg, majd III. Károly király, Anna királyi hercegnő, Eduárd wessexi gróf és András yorki herceg a ravatalhoz vonult.

Újabb három botütés után a királynő gyermekei felléptek a ravatalhoz, kifelé fordultak, majd lehajtott fejjel háttal álltak a koporsónak 15 percen keresztül:

A személyes jellegű szertartás – az elmúlt napok eseményeihez hasonlóan – a nyilvánosság előtt zajlott, így a királynő koporsójához vonuló közemberek is láthatták gyermekei utolsó tisztelgését a hétfői állami temetés előtt.

A péntek esti virrasztást nem zavarták meg kívülről, azonban később, londoni idő szerint este 10 óra körül egy férfi kilépett a gyászoló közemberek sorából, és megközelítette II. Erzsébet koporsóját, írja a BBC. Az incidens miatt meg kellett szakítani a ravatalt bemutató élő közvetítést, a férfit pedig letartóztatták és őrizetbe vették, közölte a londoni rendőrség.

Szombat este a királynő nyolc unokája virraszt majd szüleikhez hasonló módon a Westminster Hallban. II. Erzsébet fejénél Vilmos walesi herceg áll majd, a lábánál pedig Harry sussexi herceg. Károly király kérésére mindketten katonai egyenruhát viselnek majd, míg a másik hat unoka formális öltözetben jelenik meg a ravatalnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!