Óriásplakátokon népszerűsíti az abortuszhoz való jogot Kalifornia kormányzója

2022. szeptember 16. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója az abortuszhoz való jogot népszerűsíti óriásplakátokkal hét olyan államban, ahol szigorúan szabályozzák az abortuszt, írja a Politico.

Az államok abortusztilalmát támadó plakátokat csütörtökön helyezték el Dél-Dakotában, Indianában, Michiganben, Ohióban, Dél-Karolinában, Oklahomában és Texasban. Tehát olyan államokban, amik régóta republikánusnak számítanak, és ahol a legszigorúbb az abortusz szabályozása. Az egyik óriásplakáton egy megbilincselt nő látható, mellette a szöveg: „Nem Texas birtokolja a testedet, hanem te”.

A demokrata kormányzó Kaliforniát már egy ideje az abortusz szentélyeként szeretné népszerűsíteni. Erre azért is van szükség, mert az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 24-én érvénytelenítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést. Ez előírta, hogy az abortusz alkotmányos alapjog, így azt nem lehet korlátozni. Ezzel a döntéssel azonban lehetővé vált, hogy a tagállamok saját hatáskörben döntsenek az abortusz betiltásáról. A júniusi döntés után több republikánus állam szigorította az abortuszkorlátozásokat, míg a demokrata államok továbbra is kiállnak az abortuszjog mellett.

„Az az elképzelés, hogy ezek a republikánus politikusok az élet védelmére törekednek, teljesen nevetséges. Arra törekszenek, hogy korlátozzák és irányítsák választóikat, és elvegyék szabadságukat”

– mondta Gavin Newsom.

Kalifornia kormányzóját az óriásplakátok kihelyezése után azzal vádoltak, hogy ezt a kampányt saját pozíciójának megerősítésére használja fel. Ő tagadta ezeket a vádakat.

A mostani kampány része egy új honlap is, amelynek célja, hogy segítse az abortuszhoz való hozzájutást azoknak is, akik esetleg olyan államban élnek, ahol ez nehezebben hozzáférhető.

Kaliforniában ugyanis az országban az egyik leglazább az abortusz szabályozása. Az állami törvényhozás a közelmúltban több mint egy tucat törvényjavaslatot fogadott el, amelyek az abortuszhoz való hozzáférést és annak finanszírozását bővítik. Emellett egy olyan kezdeményezést terjesztettek elő, amely az abortuszhoz való jogot az alkotmányban rögzítené.

Máshol is tesznek lépéseket az abortuszhoz való jog megerősítésére. Kansas államban nemrégen a választók nagy többséggel szavazták meg egy népszavazáson az abortuszhoz való jog védelmét. A résztvevők több mint hatvan százaléka szavazott arra, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából.

Joe Biden amerikai elnök erre úgy reagált:

„ez a szavazás világossá teszi, amit tudunk: az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy a nőknek hozzáférést kell biztosítani az abortuszhoz, és kell, hogy joguk legyen a saját egészségügyi döntéseik meghozatalához”.

Magyarországon éppen a héten derült ki, hogy változtattak az abortusz szabályain. Az új rendelet szerint mostantól az abortuszt kérő nőket vizsgáló szülész-nőgyógyászoknak rögzíteniük kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatták pácienseiknek. Arról, hogy ez mit is jelenthet pontosan, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!