A hőhullámok miatt júliusban 16 százalékot ugrott a többlethalálozások száma az EU-n belül

2022. szeptember 16. – 20:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európát sújtó rendkívüli hőhullámok miatt az átlagosnál 16 százalékkal nőtt a többlethalálozás az Európai Unióban idén júliusban, egyben ez volt az eddig feljegyzett legmagasabb halálozás ebben az évben – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentéséből.

Az MTI által idézett jelentés szerint

a 2016 és 2019 között feljegyzett átlagos júliusi halálozási adatokhoz képest az idei júliusban 53 ezerrel többen haltak meg Európában.

A hőmérsékleti adatokat is figyelembe véve az adat azt bizonyítja, hogy a többlethalálozást a rendkívüli hőhullámok okozták – írták.

A többlethalálozás 16 százalékos emelkedése „szokatlanul magas érték” egy átlagos júliusi hónaphoz képest. 2020-ban – a pandémia első évében – ugyanebben a hónapban 3 százalékkal, 2021-ben pedig 6 százalékkal haltak meg többen az átlagosnál.

A többlethalálozás mértéke eltérő volt az EU-tagállamok között. A legtöbb tagállamban lényegesen átlag feletti értékeket jegyeztek fel júliusban. Köztük a legjelentősebb emelkedést Spanyolországban, az átlagos halálozási adatok felett 36,9 százalékkal. Az elmúlt 40 év legnagyobb hőhullámát szenvedő Spanyolországot Ciprus és Görögország követte hasonló értékekkel. Az uniós tagországok közül egyedül Lettországban nem regisztráltak többlethalálozást a vizsgált hónapban – jegyezték meg.

Az EU-ban ezt megelőzően 2020 áprilisában (25 százalék), 2020 novemberében (40 százalék), 2021 áprilisában (21 százalék) és 2021 novemberében (27 százalék) jegyeztek fel az átlagnál magasabb halálozási adatokat – írták.

Az Eurostat-jelentés szerint Magyarországon júliusban 4,5 százalékkal többen haltak meg idén az előző évek júliusi átlagához képest.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában az MTI által kiadott szöveget követve a halálozás 16%-os ugrása szerepelt, ezt később korrigáltuk a többlethalálozás emelkedésére. A két adat közti igen jelentős különbséget abban a cikkünkben is érintettük, amelyben Dúró Dóra Mi Hazánk-elnökhelyettes bejegyzése nyomán jártuk végig, hogy tényleg hétszer annyi gyerek hal-e meg, mint a koronavírus elleni oltás előtti időkben. (Egyébként természetesen nem, de a dolog elég összetett.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!