Egy új könyv szerint Donald Trump elnöksége alatt felajánlotta Ciszjordániát a jordán királynak

2022. szeptember 15. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jövő héten megjelenő új könyv állítása szerint Donald Trump egykori amerikai elnök egyszer felajánlotta Ciszjordánia ellenőrzését II. Abdullah jordán királynak.

A „The Divider: Trump in the White House, 2017–2021” című könyvet Peter Baker, a New York Times vezető fehér házi tudósítója és felesége, Susan Glasser, a New Yorker munkatársa írta, és a legújabb darab a Trump elnökségének kulisszáiról szóló írások hosszú sorában.

A Washington Post megszerezte a könyv egy példányát, amelyből néhány részletet közöltek. Baker és Glasser azt írják, hogy könyvük mintegy háromszáz eredeti, kizárólag a könyvhöz készített interjún, valamint saját korábbi írásaikon alapul. Állításuk szerint magánnaplókhoz, feljegyzésekhez, emailekhez és más dokumentumokhoz jutottak hozzá, amelyek új megvilágításba helyezik Trump hivatali idejét. Emellett két interjút is készítettek Trumppal a Mar-a-Lago birtokán.

II. Abdullah jordán király és Donald Trump amerikai elnök 2018. június 25-én a Fehér Házban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
II. Abdullah jordán király és Donald Trump amerikai elnök 2018. június 25-én a Fehér Házban – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Donald Trump 2018 januárjában egyeztetett II. Abdullah jordán királlyal. A könyv szerint Trump úgy gondolta, hogy szívességet tesz azzal a jordán királynak, ha felajánlja neki az Izrael és Jordánia által határolt, megosztott és instabil Ciszjordánia feletti ellenőrzést, nem sejtve, hogy ezzel a lépéssel destabilizálná Jordániát – olvasható a könyvben.

„Azt hittem, szívrohamot kapok. Nem kaptam levegőt” – a könyv szerint Jordánia uralkodója ezekkel a szavakkal emlékezett vissza a történtekre egy amerikai barátjának 2018-ban.

A könyvben felbukkanó másik sztori, hogy vezető kormányzati tisztviselők egyre jobban aggódtak amiatt, hogy az elnök törvénytelenségeket akar elkövetni, és ezt valahogy meg kell akadályozniuk. A könyv szerint több vezető tisztségviselő is a „felmondás határán állt”, idézve egy 2018 októberi üzenetet, amelyet Kirstjen Nielsen, akkori belbiztonsági miniszter írt egy vezető tanácsadójának a Signal alkalmazáson keresztül.

John F. Kelly vezérkari főnök, Jim Mattis védelmi miniszter, Joseph F. Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Betsy DeVos oktatási miniszter és Ryan Zinke belügyminiszter „mind ki akart lépni” – írta Nielsen a könyv szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!