Az ügyészek ugyanarra jutottak, mint egy bűnügyi podcast: 22 év után kijöhet a börtönből egy gyilkossággal vádolt férfi

2022. szeptember 14. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az itthon is sok rajongót szerző Serial című tényfeltáró krimisorozat 2014-es évada egy 1999-ben elkövetett gyilkosságot állított középpontba. A vádak szerint Adnan Syed megfojtotta iskolatársát, Hae Min Leet, de a podcast szerzője arra jutott, sehogy sem áll össze a vád, akár Syed a gyilkos, akár nem. Most az igazságszolgáltatás is hasonló következtetésre jutott. A baltimore-i ügyészek arra kérik a bírót, hogy helyezze hatályon kívül Syed ítéletét. A férfi 2000 óta életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Adnan Syed 2016-ban – Fotó: Baltimore Sun / Getty Images
Adnan Syed 2016-ban – Fotó: Baltimore Sun / Getty Images

Baltimore City államügyésze szerdán a körzeti bíróságra benyújtott indítványában azt írta, hogy a védelemmel folytatott csaknem egy évig tartó nyomozás új bizonyítékokat talált, és olyan információkat, amelyek alapján két alternatív gyanúsítottat is megneveztek. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak ismertek voltak az első nyomozás idején is, de a kizárásuk nem megfelelően történt a gyanúsítotti körből. Egy másik eljárási hibát is felfedeztek a vizsgálat során. Egy olyan tanúvallomást nem adtak át a védelemnek, amely arról szólt, hogy az egyik gyanúsított kinyilvánította, hogy meg akarja ölni Leet. Ez pedig felmentő bizonyíték lehetett volna Syed számára. Az újra lefolytatott nyomozás közben az is kiderült, hogy az a füves telek, ahol Lee autóját megtalálták Baltimore-ban, egy olyan ház mögött volt, amely az egyik gyanúsított rokonáé volt.

Azt az ügyészek is hangsúlyozták, hogy nem Syed ártatlanságát látják bizonyítottnak, de a korábbi ítélet már nem sérthetetlen. Az ügyészség éppen ezért az javasolta, hogy amíg folytatódik a nyomozás, helyezzék szabadlábra Syedet, és ellene is új eljárás lefolytatását kérik.

Syed az első tárgyalás óta ártatlannak vallotta magát, és mind a 2014-es Serial podcast, mind az HBO későbbi dokumentumfilmje kérdéseket vetett fel az elítélésének körülményeiről. 2018-ban egy fellebbviteli bíróság is kimondta, hogy Syed új tárgyalást érdemelne, de ezt a döntést majdnem egy évvel később Maryland legfelsőbb bírósága megváltoztatta.

(via Wall Street Journal)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!