Amerika bemószerolja Moszkvát ott, ahol súlyos pénzekért vesznek politikai befolyást

2022. szeptember 14. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 2014 óta több mint két tucat országban összesen 300 millió dollárt jutatott el különféle módon az orosz érdekeket, álláspontot képviselő politikai pártoknak, tisztségviselőknek és politikusoknak, és további, titokban elköltött dollárszázmilliók bevetését tervezi, áll egy amerikai kormányzati összesítésben. Ebben az is áll, hogy valószínűleg még több pénzt juttattak el hasonló célokra eddig fel nem derített csatornákon.

A New York Times által idézett dokumentum szerint Moszkva a jelentős összeggel külföldi politikai környezeteket próbált befolyásolni saját érdekében. Az összesítés azért készült, hogy az amerikai kormány hivatalos csatornán keresztül vehesse fel a kapcsolatot az érintett országokkal, és titkosított információkat oszthasson meg azokkal az orosz politikai machinációkról. Ennek első lépése hétfőn meg is történt az érintett országok amerikai nagykövetségén keresztül.

Az ügyben tartott keddi sajtótájékoztatón Ned Price amerikai külügyi szóvivő az orosz választási beavatkozást „a szuverenitás elleni támadás”-nak nevezte, és az Ukrajna elleni orosz háborúhoz hasonlította azt.

Az oroszok készpénzzel, kriptovalutával, elektronikus átutalásokkal és luxusajándékokkal fizetnek általában, áll a dokumentumban. A pénzt, ajándékokat egy szövevényes hálózaton keresztül juttatják el a célba, hogy elfedjék a valódi forrást. A hálózatnak különféle intézmények, think tankek, szervezett bűnözői csoportok, politikai tanácsadó szervezetek és orosz állami cégek is részei. Egyes esetekben pedig közvetlenül, de titokban az orosz nagykövetségen keresztül intézik az ügyleteket.

A dokumentum szerint tavaly óta egy orosz üzletember oroszbarát agytrösztöket próbált felhasználni Európában a szélsőjobboldali nacionalista pártok támogatására. A dokumentum arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hónapokban Oroszország a világ széles területein felhasználhatja „rejtett befolyásolási eszköztárát”, beleértve a titkos politikai finanszírozást is, hogy megpróbálja aláásni az Oroszországgal szembeni, amerikai vezetésű szankciókat, és „fenntartani befolyását ezekben a régiókban az Ukrajnában folyó háborúja közepette”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!