Vége a francia mustárválságnak, októbertől ismét lesz dijoni mustár a boltokban

2022. szeptember 11. – 15:29

frissítve

Vége a francia mustárválságnak, októbertől ismét lesz dijoni mustár a boltokban
Ketchup van, mustár nincs egy franciaországi üzletben 2022. május 30-án – Fotó: Myriam Tirler / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Július végén a Telexen is beszámoltunk róla, hogy a franciaországi áruházak polcairól már hónapok óta hiányzik a mustár. Volt olyan üzlet, ahol egyáltalán nem lehetett mustárt kapni, és olyan is, ahol napi egy üvegben maximalizálták a megvásárolható mennyiséget.

A hiánynak, úgy tűnik, vége, októbertől ismét lesz dijoni mustár a francia boltok polcain, írja az MTI.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ első számú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát. (A fennmaradó 20 százalékot Burgundiában termesztik.)

„Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok – amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni –elszaporodása azonban harmadára, 12 ezer tonnáról 4000-re csökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna.

Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát. A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt.

Az idei burgundiai termésnek köszönhetően már októbertől feltöltődhetnek mustárral a boltok polcai, 2023 elejére pedig teljesen megszűnhet a hiány – ígérik a termelők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!