Úgy kell vadászni a mustárt a francia boltokban, akad, ahol hónapok óta nincs

2022. július 28. – 11:24

frissítve

Úgy kell vadászni a mustárt a francia boltokban, akad, ahol hónapok óta nincs
Üres mustáros polc egy szupermarketben a franciaországi Carpentrasban – Fotó: Myriam Tirler / Hans Luca / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Sehol sem fog találni” – mondta egy párizsi kisbolt tulajdonosa a Washington Post újságírójának, amikor az mustárt keresett az üzletében, merthogy Franciaországban akadozik a mustárellátás, vannak olyan boltok, ahol limitálják a megvásárolható mennyiséget is. Hassan Talbi, az előbbi bolt tulajdonosa legutóbb két hónappal ezelőtt kapott egy szállítmányt a francia Carrefourtól. Azóta nincs újabb, és nem is tudni, mikor lesz.

Ennél jobb a helyzet a párizsi Monoprix-ben, ahová múlt héten érkezett egy mustárszállítmány – egyhavi szünet után. Volt, aki naponta ment megkérdezni, érkezett-e már mustár hozzájuk. Egy kisebb vidéki település egyik boltjában napi egy üvegben limitálták a megvásárolható mennyiséget, de volt, aki ezt is kicselezte: megvásárolta az egyiket, aztán visszament a másikért, de azt már egy másik eladónál fizette ki.

A Washington Post azt írja, sokan úgy vélik, azért van mustárhiány, mert az ellátási nehézségektől tartva többen felvásárolták a meglévő készleteket, csakhogy nem kizárólag ott, hanem a teljes európai ellátásban vannak fennakadások az utóbbi hetekben.

A témával részletesen foglalkozott szerdán a G7, és azt írták, a probléma kialakulásáért a klímaváltozás is felelős, mert a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában a termés kb. fele odaveszett a szárazság miatt. A franciaországi mustár jelentős, kb. 80 százalékban pedig erre az importra épül, ami viszont idén már nem ér oda. A kieső mennyiséget ukrán vagy orosz beszerzéssel szerették volna pótolni, csakhogy jött a háború: ukrán forrás így nincs, az oroszra meg szankciókat vetettek ki. Kanadában a helyzetet közben az is rontotta, hogy a termelők idén inkább átálltak a mustárról a nagyot hasznos hozó gabonákra.

Iparági vezetők szerint vissza kell állni a franciáknak a belföldi alapanyag-ellátásra, nemesíteni kell saját fajtákat, amik bírják a megváltozott klimatikus viszonyokat az országban, csakhogy ehhez idő kell, addig márpedig a mustár hiánycikk maradhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!