Az Európai Bizottság új tervezete tiltaná, hogy kémprogramokkal figyeljenek meg újságírókat

2022. szeptember 11. – 00:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság olyan törvénytervezetet készít elő, amely garantálná a szerkesztőségek kiadói függetlenségét, és megtiltaná, hogy kémprogramokat használjanak újságírókkal szemben – írja az AFP hírügynökség.

Az AFP megszerezte a „Médiaszabadságról szóló törvény” ideiglenes változatát, amelyben szerepel, hogy a közszolgálati médiumok vezetőit átlátható és megkülönböztetésmentes módon kellene kiválasztani. Az állami hirdetések esetében is átláthatóságra lenne szükség: a hatóságoknak közzé kellene tenniük a hirdetésekre költött összegeket, és az ezekből részesülő médiumokat.

A tervezet értelmében a nemzeti szabályozó hatóságok képviselőit tömörítő új Európai Médiatanács feladata lenne, hogy véleményt alkosson az olyan összefonódásokról, amelyek hatással lehetnek a közös piac működésére. A Bizottság azt szeretné, ha minden államot köteleznének arra, hogy számos kritérium alapján értékeljék a médiafúziókat a pluralizmusra és a szerkesztői függetlenségre gyakorolt hatásuk szempontjából.

Az Európai Bizottság azt várja, hogy egy ilyen törvénnyel szabályozhatnák a médiatulajdon-koncentrációk létrejöttét, és megvédhetnék az újságírókat és szerkesztőségeket a politikai nyomásgyakorlástól. A törvényjavaslat többek között előírná az információforrás titkosságának védelmét, valamint az újságírók és családtagjaik kémprogramokkal történő elektronikus megfigyelésének tilalmát is. Ez a rendelkezés válasz a 2021 nyarán kirobbant Pegasus-botrányra.

A Bizottság várhatóan jövő hét végén mutatja be hivatalosan a tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a törvény be nem tartása esetén eljárást kezdeményezzenek az Európai Bíróságon.

Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül civil szervezet főtitkára jelentős előrelépésnek nevezte a rendelettervezetet, ugyanakkor az Európai Magazinok Szövetsége (EMMA) és az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA) szerint ez sérti „a befektetés és a vállalkozás szabadságát”.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke elismerte, hogy a törvény „kemény harc lesz”. „Egyes tagállamok befolyásolni akarják a médiát, azt fogják mondani, hogy a Bizottság csorbítani akarja a hatalmukat. Egyes médiatulajdonosok hasznot húznak a jelenlegi helyzetből, és azt fogják kiabálni, hogy veszélyeztetjük az üzletüket” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!