A jövőben még könnyebben követhetik az amerikai bankkártyacégek a fegyvervásárlást

2022. szeptember 11. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik legnagyobb bankkártyacége, a Visa a jövőben külön kategóriaként kezeli a fegyvervásárlást, ezzel sokkal szigorúbban követik az ezzel kapcsolatos pénzügyi tranzakciókat, írja az NPR. Ezzel a Visa csatlakozott két másik konkurenséhez, a Mastercardhoz és az American Expresshez. A változástól azt remélik, hogy idő előtt észlelhetnek olyan vásárlásokat, amelyek arra utalhatnak, hogy a vásárló fegyveres támadást vagy tömegmészárlást tervez.

A nagy bankkártyacégek összefogása hamarosan a bankokat is ráveheti arra, hogy másként kezeljék a fegyvervásárlásokat. Szinte minden vásárlásnak van egy saját számkódja, így a bankunk tudja, hogy zöldségesnél, kávézóban vagy, mondjuk, a moziban fizettünk, a fegyverboltokra azonban eddig nem volt külön besorolás, a fegyverek az általános áruk közé tartoztak. Mostantól ezeknél a cégeknél a fegyverboltban való kártyás fizetések saját kódot kapnak.

A változtatásnak köszönhetően a kártya-előállítók jelezhetik, ha valamilyen tranzakciót aggályosnak éreznek (mondjuk, valaki elképesztően magas értékben vásárol fegyvereket), illetve jobban tudják követni, hogyan adnak el lőfegyvereket és töltényeket. 2016-ban a 49 áldozatot követelő orlandói mészárlás elkövetője például több mint 10 millió forint értékben vásárolt fegyvereket és lőszert, és ha ez a változtatás már akkor élt volna, időben tudták volna értesíteni a hatóságokat.

A rendszer azonban így sem tökéletes, mert azt nem jelzi, hogy az adott összegből pontosan mennyi és milyen fegyvereket vásároltak, és azt is radarra teheti a bankoknál, aki, mondjuk, egy darab drága gyűjtői fegyvert vesz annyi árából, amelyből más egy egész arzenált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!