III. Károly a Buckingham-palota előtt fogott kezet a gyászoló emberekkel

2022. szeptember 9. – 14:11

frissítve

III. Károly a Buckingham-palota előtt fogott kezet a gyászoló emberekkel
III. Károly kezet fog az őt köszöntő tömeggel a Buckingham-palota előtt – Fotó: Ben Stansall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint pénteken délután három óra után megérkezett a Buckingham-palotához III. Károly király és felesége, Kamilla királyné Skóciából. A királyi pár nem hajtott be a palota udvarára, hanem autójukból kiszállva köszöntötték az akkorra már többezresre duzzadt tömeget a palota előtti téren.

Az új király több száz emberrel fogott kezet a téren. A tömeg egy ponton spontán énekelni kezdte a brit himnuszt. Miután fogadta az emberek részvétnyilvánításait, megtekintette a gyászoló tömeg által a palota kerítéséhez helyezett üzeneteket és virágokat. Ezután a királyi pár besétált a palotába, ahol nemsokára Liz Truss miniszterelnököt fogadja majd Károly audiencián. Az új király magyar idő szerint este hét óra körül tévébeszédet is intéz majd a néphez.

Korábban írtuk:

Magyar idő szerint pénteken dél körül III. Károly, az Egyesült Királyság új uralkodója feleségével együtt elhagyta Balmoralt, a királyi család skóciai birtokát, és elindult Londonba. II. Erzsébet királynő csütörtök délután halt meg Balmoralban, ahol életének utolsó napjait töltötte. A hagyományokkal szakítva itt fogadta kedden Boris Johnson leköszönő miniszterelnököt, és itt nevezte ki az új kormányfőt, Liz Trusst. Csütörtök délután ide utazott négy gyereke, Károly, Anna, András és Eduárd, valamint Károly két fia, Vilmos és Harry.

III. Károly király és Kamilla királyné fél kettő körül szállt repülőre az aberdeen-i repülőtéren, ahonnan egyenesen Londonba repültek. A felszállás után kicsivel több mint egy órával érkeztek meg a nyugat-londoni RAF Northolt repülőtérre.

III. Károly a Buckingham-palota előtt – Fotó: Daniel Leal / AFP
III. Károly a Buckingham-palota előtt – Fotó: Daniel Leal / AFP

Károlyt hivatalosan szombat délelőtt fogja királynak kikiáltani az úgynevezett „Trónutódlási tanács” (Accession Council). A koronázásra azonban várhatóan hónapokat kell majd várni. II. Erzsébet például 1952 februárjában örökölte meg a trónt, koronázását azonban csak 1953 júniusában tartották.

Truss, Johnson és az ellenzék vezetője is II. Erzsébetre emlékezett a parlamentben

Miközben Károly és Kamilla repülőre szállt Skóciában, összeült a brit parlament. A képviselők egymás után szólaltak fel, hogy elbúcsúztassák a királynőt. Liz Truss miniszterelnök arról beszélt, hogy a királynő volt a világtörténelem egyik legnagyszerűbb vezetője.

„Emlékszünk arra a fogadalomra, amelyet 21. születésnapján tett, hogy életét az ország szolgálatnak szenteli. Az egész Ház egyet fog érteni – soha nem teljesült még ilyen maradéktalanul egy ígéret sem” – fogalmazott a miniszterelnök. Truss arról is beszélt, hogy II. Erzsébet a modern korra szabta át a monarchiát, és a „szabadság és a demokrácia élharcosának” nevezte a csütörtökön elhunyt uralkodót.

A miniszterelnök után Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezére szólalt fel. Beszédében Starmer úgy fogalmazott:

„[A királynő] nem egyszerűen uralkodott felettünk, hanem együtt élt velünk, osztozott reményeinkben és félelmeinkben, örömünkben és fájdalmunkban.”

Beszédet mondott Boris Johnson is, aki kedden nyújtotta be lemondását a királynőnek. A konzervatív politikus arról mesélt, hogy egy közel-keleti ország vezetőjével beszélgetve kiderült, hogy beszélgetőpartnere abban a tudatban él, hogy a királynő a 2012-es londoni olimpia megnyitóján maga ugrott ki egy helikopterből és ejtőernyőzött be az olimpiai stadionba (a valóságban természetesen dublőrökkel játszották el a jelenetet). Johnson elmondása szerint a királynő nagyot derült, amikor elmesélte neki ezt a beszélgetést. A korábbi miniszterelnök beszédében „Nagy Erzsébet királynőként” hivatkozott az uralkodóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!