Az oroszok nem értik, miért nem nevezte meg Ukrajnát a NAÜ az atomerőmű elleni támadás felelőseként

2022. szeptember 7. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ felügyelő szerve, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a zaporizzsjai erőmű közelében folyó harcok leállítására és az erőmű körüli biztonsági övezet létrehozására szólított fel a látogatása után közzétett keddi jelentésében, írja a Sky News.

A bizottság felhívta a figyelmet, hogy sürgős intézkedéseket kell bevezetni, hogy ne következhessen be nukleáris baleset az erőműben. A csoport beszámolt arról is, hogy saját szemükkel látták az útburkolatok, épületek és a reaktorblokkokat összekötő felüljáró sérüléseit.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Moszkva további információkat kér a NAÜ megállapításaival kapcsolatban, és emiatt már hivatalos megkeresést is küldött az ügynökségnek.

„További magyarázatra van szükség, mert a jelentés számos kérdést vet fel. Ezeket most nem sorolom fel, de felvilágosítást kértünk a NAÜ főigazgatójától” – idézte Lavrovot az Interfax.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta a Nyugatot, hogy nyomást gyakorol a NAÜ erőműbe küldött delegációjára. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Zaharova azt mondta, hogy Oroszország minden kért adatot átadott a NAÜ-nek az erőművet ért lövésekkel kapcsolatban, ezért érthetetlennek nevezte, hogy a szervezet miért nem nevezte meg jelentésében Ukrajnát az atomerőmű elleni támadások felelőseként. Arról is beszélt,

hogy Ukrajna az Egyesült Államok és más nyugati államok segítségével hajtotta végre a létesítmény elleni támadásokat.

Ukrajna tagadja, hogy megtámadta volna az erőművet, és azzal vádolja Moszkvát, hogy nehézfegyvereket tárol a helyszínen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!