Nyolcan állnak bíróság elé a nizzai teherautós terrortámadás ügyében

2022. szeptember 5. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn nyolc embert állítanak bíróság elé a 2016-os nizzai terrortámadásban játszott állítólagos szerepük miatt, írta az Euronews.

A támadás, amelyben részt vehettek a gyanúsítottak, 2016. július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén történt. Nizzában is több ezer helyi és turista gyűlt össze egy promenádon, hogy megnézze a szokásos tűzijátékot. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, egy 31 éves tunéziai futár, aki a városban élt, egy 19 tonnás teherautóval hajtott a tömegbe, két kilométert hajtva a promenádon 86 embert ölt meg, több mint 400-an pedig megsérültek. A támadót végül a rendőrök lőtték le. Két nappal később a támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Három gyanúsítottat azzal vádolnak, hogy egy terrorszervezet tagjai voltak, míg ötüknek fegyverkereskedelem miatt kell bíróság előtt felelniük. A gyanúsítottak között hét férfi és egy nő van, egyiküket viszont nem tudják személyesen meghallgatni, mert éppen Tunéziában tartják fogva. Két perbe fogott személy francia–tunéziai kettős állampolgár, míg két másik személy tunéziai, négy pedig albán állampolgár. Az ügy kilencedik gyanúsítottja 2018 júniusában öngyilkos lett a fogdában.

Az ügyészek szerint a vádlottak közül néhányan együtt utaztak a támadó teherautóján Nizzában, néhány nappal a támadás előtt, míg mások fegyverekkel látták el őt. Az ügyészek 5 évtől életfogytig tartó börtönbüntetést kérnek.

Kezdetben mindannyiukat azzal vádolták, hogy bűnrészesek voltak a támadásban, de a négy évig tartó bírósági vizsgálat során ejtették ezt a vádat.

A párizsi törvényszéken kezdődő tárgyalás várhatóan decemberig tart, és többek között François Hollande volt francia elnök is felszólal majd a bíróság előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!