Le akarták lőni az argentin alelnököt, de nem sült el a fegyver

2022. szeptember 2. – 10:12

frissítve

Le akarták lőni az argentin alelnököt, de nem sült el a fegyver
Forrás: TELAM / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Merényletet kíséreltek meg helyi idő szerint csütörtök este az argentin alelnök ellen, a politikus sértetlen maradt, a támadót a rendőrség elfogta.

Az MTI híre szerint a merényletkísérlet Cristina Fernández de Kirchner otthona előtt történt, ahol az alelnök éppen híveit fogadta, akik azért gyűltek össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a korrupcióval gyanúsított politikus felé.

Sajtóértesülések szerint a támadó egyenesen Kirchnerre szegezte a fegyvert. Az ügyben megszólaló Alberto Fernández elnök azt mondta, a fegyver meg volt töltve, és a gyanúsított meg is próbálta elsütni, viszont egyelőre tisztázatlan okok miatt nem sült el, s az alelnök „csupán ennek köszönheti életét”.

„A támadást a lehető leghatározottabban el kell ítélnie egész Argentínának, beleértve az összes politikai erőt, mert a demokráciánkat érinti” – fogalmazott televíziós beszédében az elnök, aki egyébként péntekre munkaszüneti napot hirdetett a merényletkísérlet miatt.

„Vitatkozhatunk, lehetnek súlyos nézetkülönbségeink, de a gyűlöletbeszédnek nincs helye, mert erőszakot szül, amelynek nincs helye a demokráciákban” – szögezte le.
Sergio Massa gazdasági miniszter gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet Twitteren, és szintén óva intett attól, hogy „a gyűlölet és az erőszak elharapózzon a vitás ügyekben”.

Fotó: Tv Publica Argentina / Reuters
Fotó: Tv Publica Argentina / Reuters

A rendőrség azt közölte, hogy a merényletkísérlet gyanújában őrizetbe vett férfi brazil származású. Az ügy miatt megdöbbenését fejezte ki több ellenzéki politikus is, több latin-amerikai ország pedig szolidaritásáról biztosította az alelnököt, aki korábban first lady, és aztán 2007 és 2015 között az ország elnöke is volt.

Cristina Fernández de Kirchnerre az előző héten 12 év börtön és közhivataltól eltiltás kiszabását kezdeményezte az ügyészség, mert a vád szerint 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!