Három évet is kaphat az a török énekesnő, aki olyan iskolával viccelődött, ahová Erdoğan is járt

2022. szeptember 2. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vallási gyűlöletkeltés miatt emeltek vádat Törökországban a 46 éves, Gülsen művésznéven ismert énekesnő ellen, miután egy áprilisi koncertjén viccesnek szánt megjegyzésében „perverziónak” nevezte, hogy zenekarának egyik tagja vallási iskolába járt – írja az MTI.

Az ügy akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a közösségi médiában valaki közzétette az elszólást bemutató videofelvételt. A posztot egy olyan hashtaggel látták el, amely arra szólított, hogy „le kell tartóztatni Gülsent”. Az ügyben azóta 48 oldalas vádirat állt össze, amely mögött 702 felperes van, köztük magánszemélyek, a török kormányhoz közelálló női jogvédők és egy vallásos iskolákat képviselő szervezet is van.

Az énekes-dalszerző négy nap előzetes letartóztatást követően házi őrizetbe került, miután elutasították az ügyvédje által benyújtott szabadon bocsátási kérelmét.

Gülsen a rendőrségi vallomásában azt mondta, a vicc tárgyát az imám becenévre hallgató zenésze képezte, „aki arról ismert, hogy nem járt iskolába”. Az énekesnő visszautasította a gyűlöletkeltés vádját, mondván: „nem állt szándékában megsérteni sem az imam hatip iskolák tanulóit, sem bármely egyéb vallásos társadalmi csoportot, mert értékeiket tiszteletben tartja.” Törökországban az imam hatip (muzulmán imám- és prédikátorképző) iskolahálózat arról ismert, hogy nemcsak Recep Tayyip Erdoğan elnök, hanem a kormányzó pártjának sok további tagja is ott tanult.

Gülsen szerinte a színpadi öltözékei és az egyik koncertjén kibontott szivárványos zászló miatt vált az iszlám körök célpontjává. Az tény, hogy a legújabb dalához készült outfitje sem a konzervatív iszlám felfogást idézi:

A török büntetőtörvénykönyv társadalmi, faji és vallási hovatartozás alapján is büntetendőnek ítéli a társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltést. Az énekesnő pere akkor kezdődhet meg, ha a bíróság jóváhagyja a benyújtott vádiratot. Amennyiben bűnösnek találják Gülsent, a bíróság 1–3 évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!