Arnold Schwarzenegger: Gorbacsov volt az egyik hősöm

2022. augusztus 31. – 00:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mihail Gorbacsov halálhíre után a világ egykori és jelenlegi vezetői, politikusai sorra nyilvánítanak részvétet, és emlékeznek meg az utolsó szovjet pártfőtitkárról.

Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke a Twitter-oldalán azt írta: „Mihail Gorbacsov megbízható és elismert vezető volt. Kulcsfontosságú szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Ezt az örökséget nem fogjuk elfelejteni.”

A távozó brit miniszterelnök, Boris Johnson így reagált a hírre: „Szomorúan hallottam Gorbacsov halálhírét. Mindig is csodáltam azt a bátorságot és feddhetetlenséget, amellyel a hidegháborút békésen lezárta. A társadalmi nyitás iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű marad, különösen Putyin ukrajnai agressziójának idején.”

Az egykori kaliforniai kormányzó és hollywoodi filmsztár, Arnold Schwarzenegger személyes üzenettel búcsúzott Gorbacsovtól, akit a barátjának és hősének nevezett.

„Van egy régi mondás: Soha ne találkozz a hőseiddel. Szerintem ez a legrosszabb tanács, amit valaha hallottam. Mihail Gorbacsov volt az egyik hősöm, megtiszteltetés és öröm volt találkozni vele. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy a barátomnak mondhattam. Mindannyian tanulhatunk a fantasztikus életéből”

– írta.

A volt amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice azt írta: „Szomorúan hallottam Mihail Gorbacsov halálhírét. Olyan ember volt, aki megpróbált jobb életet biztosítani a népe számára. Nélküle és az ő bátorsága nélkül nem lehetett volna békésen lezárni a hidegháborút.”

Emmanuel Macron francia elnök „a béke emberének” nevezte Gorbacsovot, akinek döntései utat nyitottak a szabadsághoz az oroszok számára.

„Az európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket”

– tette hozzá.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint Mihail Gorbacsov egyedülálló államférfi volt, aki megváltoztatta a történelem menetét.

A világ elveszített egy kiemelkedő világvezetőt, egy elkötelezett multilateralistát és a béke fáradhatatlan szószólóját

– írta.

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint Gorbacsov a vasfüggöny leomlása után maga teremtette meg Kelet és Nyugat közeledésének esélyét. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig részvétnyilvánításában arról írt, a volt szovjet vezető egy „egy bátor reformer, aki hatalmas befolyással volt a történelemre”.

A Reagan Alapítvány és Intézet azt közölte, hogy „gyászoljuk a volt szovjet vezetőt, Mihail Gorbacsovot, aki egykor Ronald Reagan politikai ellenfele volt, és végül a barátja lett. “Gondolataink és imáink a Gorbacsov családért és Oroszország népéért szólnak”, fogalmaztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!