Legalább 15 halottja van az éjjeli bagdadi zavargásoknak

2022. augusztus 30. – 06:44

frissítve

Legalább 15 halottja van az éjjeli bagdadi zavargásoknak
Muktada asz-Szadr egyik támogatója fedezékbe vonul Bagdadban, 2022. augusztus 29-én – Fotó: Muktada asz-Szadr

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a befolyásos síita muzulmán hitszónok, Muktada asz-Szadr bejelentette, hogy visszavonul a politikától, hozzá hű fegyveresek rohamozták meg az elnöki palotát Irak fővárosában, Bagdadban. Asz-Szadr támogatói rohamrendőrökkel csaptak össze, a hatóságok szerint legalább 15 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek – írja a BBC.

Az összecsapások nagy része Bagdadnak arra a részére összpontosult, ahol kormányzati épületek és külföldi nagykövetségek találhatók. Biztonsági tisztviselők szerint az erőszakos cselekmények egy része a Béke Brigádok nevű, asz-Szadrhoz hű milícia és az iraki hadsereg tagjai között zajlott. A közösségi médiában megosztott videókon látszik, hogy egyes harcosok nehézfegyvereket, köztük rakétavetős gránátokat is használtak.

Az AFP szerint asz-Szadr 15 támogatóját lőtték agyon, és további nagyjából 350 tüntető megsebesült.

Irak ügyvezető miniszterelnöke, Musztafa al-Kadhimi hétfőn a zavargásokra való tekintettel felfüggesztette a kabinet ülésezését, és felszólította asz-Szadrt, hogy utasítsa támogatóit a kormányépületek elhagyására. Az iraki hadsereg pedig országos kijárási tilalmat rendelt el, miután több más városban is zavargások törtek ki.

Asz-Szadr arra hivatkozva vonult vissza a politizálástól, hogy szerinte a rivális síita vezetők és pártok nem hajlandóak megreformálni az iraki politikai rendszert. A síita hitszónok széles körű támogatásnak örvendett, ugyanis elutasította mind az amerikai, mind az iráni beavatkozást Irak belpolitikájába. Azt mondta, szerinte senkinek sem szabadna hivatalt vállalnia azok közül, akik Irak 2003-as amerikai megszállása óta hatalmon voltak.

Októberben az asz-Szadrhoz hű jelöltek szerezték meg a legtöbb mandátumot az iraki parlamentben, de nem voltak elegendő a többségük a kormányalakításhoz, asz-Szadr pedig azóta nem hajlandó tárgyalni az Irán által támogatott síita csoportokkal, ami közel egy éve tartó politikai instabilitást idézett elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!