Sértetlenül túlélte a dróntámadást az iraki miniszterelnök

2021. november 7. – 12:11

frissítve

Sértetlenül túlélte a dróntámadást az iraki miniszterelnök
Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő és Barhám Szálek államfővel a támadás után. Fotó: Iraki miniszterelnöki iroda / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanóanyaggal megrakott drónnal támadták meg vasárnap hajnalban az iraki miniszterelnök rezidenciáját Bagdadban, a politikus sértetlenül megúszta a támadást.

Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő a támadást követően tudatta, hogy jól van, a BBC szerint nyugalomra és visszafogottságra szólította fel híveit. A fenti fotón nem sokkal a támadás után látható, amikor Barhám Szálek államfővel találkozott és nyilvánosan jelezte, hogy nem sérült meg.

Az úgynevezett zöld (elvileg biztonságos) zónában található kormányfői rezidencia közelében kormányépületek, nagykövetségek is találhatók. Nyugati diplomaták több robbanásról és fegyverropogásról számoltak be az éjszaka folyamán, írja az MTI. Kádimi testőrségének hat tagja, aki a rezidencia előtt állomásozott, megsebesült a Reuters hírügynökség információi szerint.

Egyelőre nem lehet tudni, ki áll a támadás hátterében.

A zöld zónánál az elmúlt hetekben Iránnal szövetséges milíciák tagjai tiltakoztak az előző havi parlamenti választás eredménye ellen, mert a voksolást követően meggyengültek pozícióik az ország törvényhozásában.

A támadás során három drónt használtak, ebből kettőt a biztonsági erők megsemmisítettek, a harmadik drón viszont eltalálta a rezidenciát, komoly károkat okozva az épületben. Ennek ellenére az iraki hadsereg főparancsnokának szóvivője a támadás után azt mondta, hogy a biztonsági helyzet stabil a megerősített zöld zónán belül, ahol a rezidencia van.

Sérülések a rezidencia épületében. Fotó: Iraki miniszterelnöki iroda / AFP
Sérülések a rezidencia épületében. Fotó: Iraki miniszterelnöki iroda / AFP

Barhám Szálek államfő elítélte a támadást, amit Irak ellen elkövetett szörnyű bűntettnek nevezett. „Nem fogadhatjuk el, hogy Irakot káoszba és az alkotmányos rendszere elleni puccsba sodorják” – írta egy Twitter-bejegyzésben. És Muktada asz-Szadr síita muzulmán hitszónok, is Irak stabilitása elleni terrorcselekménynek nevezte a támadást, aminek szerinte az volt a célja, hogy „Irakot visszavezesse a káosz állapotába, amelyet nem állami erők irányítanak”. Asz-Szadr pártja a múlt havi választások legnagyobb győztese volt.

Az amerikai külügyminisztérium és Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a támadást. Az amerikaiak segítséget is ajánlottak a nyomozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!