Az oroszok szerint ukránok lövik a zaporizzsjai erőművet

2022. augusztus 30. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna megszállt részén lévő, Oroszország által kinevezett hatóságok kedden azzal vádolták az ukrán csapatokat, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) tervezett látogatása előtt ismét lövik a zaporizzsjai atomerőmű területét – írja a Reuters.

Vlagyimir Rogov, az oroszok által kinevezett zaporizzsjai regionális tisztviselő egy Telegram-posztban azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy szándékosan meg akarják zavarni a NAÜ misszióját. Szerinte két lövedék robbant fel az erőmű egyik kiégett fűtőelemeket tároló épületének közelében.

Füst száll fel egy augusztus 29-i műholdfelvételen az atomerőmű közvetlen környezetében – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Füst száll fel egy augusztus 29-i műholdfelvételen az atomerőmű közvetlen környezetében – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

A zaporizzsjai erőművet még a háború elején, márciusban szállta meg az orosz hadsereg, a figyelem középpontjába azonban az utóbbi hetekben került. Az atomerőmű a front közelében fekszik, a környéken pedig a harcoló felek rendszeresen lövik egymást, kölcsönösen azzal vádolva ellenfeleiket, hogy szándékosan az erőművet ágyúzzák.

Ha az atomerőmű egyik blokkja megsérül, könnyen atomkatasztrófába torkollhatnak a harcok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!