A Gazprom csökkenti a Franciaország legnagyobb gázszolgáltatójának szánt gáz mennyiségét

2022. augusztus 30. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerződéssel kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva csökkenti keddtől az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét a Gazprom – írja az MTI. Az orosz energetikai vállalat néhány héttel ezelőtt arról számolt be, hogy az idei első hét és fél hónapban 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba irányuló gázexportját.

A Franciaország legnagyobb gázszolgáltatójának számító Engie július végén már jelezte, hogy számottevően csökkentette pénzügyi és fizikai függőségét az orosz földgáztól, amely jelenleg beszerzési forrásainak mindössze négy százalékát teszi ki. A vállalatot vezető Catherine MacGregor szerint nincs ok az aggodalomra, az Engie a korábbi intézkedéseinek köszönhetően akkor is el tudja látni ügyfeleit, ha az orosz energetikai vállalat teljesen felfüggeszti a szállítást.

Az Engie – amelynek legnagyobb részvényese csaknem 24 százalékos részesedéssel maga a Francia állam – jelenleg a Sonatrach algériai állami olajtársasággal folytat tárgyalásokat az onnan érkező szállítások növeléséről.

Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozási bizottság (CRE) vezetője kedden egy francia rádióadónak azt mondta, hogy a francia gáztárolók töltöttségi szintje jelenleg 91 százalék. A francia kormány azt a célt tűzte ki, hogy november 1-jéig a gáztárolók 100 százalékban megteljenek.

Olivier Véran kormányszóvivő ugyanakkor figyelmeztetett, nem biztos, hogy Franciaország átvészeli a telet a meglévő készletekből, ha az oroszok felfüggesztik a szállítást, vagy ha túl nagy lesz a hazai fogyasztás. Franciaország fogyasztásának 17 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező gáz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!