Meghalt a Gödrök Embere, egy brazíliai indián törzs utolsó tagja

2022. augusztus 29. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy eddig háborítatlanul élt őslakos törzs utolsó tagja Brazíliában. A férfi, akinek a nevét nem ismerték, teljes elszigeteltségben élt az elmúlt 26 évben.

Az őslakosok ügyeivel foglalkozó brazil szervezet, a Nemzeti Indián Alapítvány (Funai) munkatársai 26 éve bukkantak rá az őslakosra, azóta az alapítvány 53 kunyhót azonosított, amelyet használt. A kunyhóknak egyetlen ajtajuk volt, és mindegyikben találtak egy-egy gödröt, a férfi így kapta a „Gödrök Embere” vagy a „Gödrös Indián” (Índio do Buraco) becenevet.

A nagyjából 60 éves férfi holttestét augusztus 23-án találták meg egy függőágyban az egyik szalmakunyhója előtt, erőszakos cselekményre utaló jeleket nem találtak. Törzse ellenben a földfoglaló farmerek népirtásának köszönhetően halt ki; a Bolíviával határos Rondonia államban lévő, Tanaru őslakosok által lakott területen élő törzs többségét valószínűleg az 1970-es években ölték meg földfoglalók, a Gödrök Embere pedig azután maradt egyedül, hogy törzse hat tagjával 1995-ben szintén farmerek végeztek.

A „gödrök emberét” 1996 óta a Funai ügynökei felügyelték, vigyázva a biztonságára. Drónok, valamint egy háromdimenziós szkenner segítségével figyelték, és különböző nyomokat is gyűjtöttek a lakhelyén, ezeket szintén elemzik. Brazília alkotmánya szerint az őslakosoknak joguk van a hagyományos földjükhöz, így nem egyedi eset, hogy a földfoglalók egyszerűen megölik őket.

A Funai tagjai 2018-ban filmezték le a férfit a dzsungelben, a felvételen egy fát ütöget egy fejszének tűnő tárggyal. Azóta nem látták, de az ügynökök megtalálták a szalmából épített kunyhókat, valamint a mély gödröket. Némelyik alján kihegyezett tüskék voltak, ezek valószínűleg csapdák voltak, míg a többit vélhetően rejtekhelyként használta, ha kívülállók közeledtek. A kunyhókban és a táborhelyeken talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a „gödrök embere” kukoricát és maniókát, valamint gyümölcsöket, például papaját és banánt termesztett.

A Gödrök Embere egy dokumentumfilmből kivágott képkockán Fotó: Funai Alapítvány
A Gödrök Embere egy dokumentumfilmből kivágott képkockán Fotó: Funai Alapítvány

Brazíliában mintegy 240 őslakos törzs él, közülük többet a kihalás vagy a hagyományos életforma ellehetetlenítése fenyeget, mivel az illegális bányászok, fakitermelők és földművesek erőszakkal elbitorolják vadászterületeiket. A 8,5 millió négyzetkilométer területű országban az őslakosok jogaiért és védelméért küzdő civil szervezetek 114 teljes elszigeteltségben élő őslakos népet azonosítottak.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!