Julian Assange fellebbez kiadatása ellen

2022. augusztus 27. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fellebbezést nyújtottak be Julian Assange ügyvédei az Egyesült Államoknak történő kiadatás ellen. Kémkedéssel vádolt WikiLeaks-alapítóról ügyvédei azt mondták, hogy „politikai véleménye miatt üldözik” – írja a Guardian.

A brit belügyminisztérium még júniusban jelentette be, hogy Priti Patel brit belügyminiszter aláírta a férfi kiadatását az Egyesült Államoknak. A mostani fellebbezést azután nyújtották be, hogy az ENSZ jelezte: támogatja az ausztrál származású Assange ügyét. A WikiLeaks-alapító felesége, aki ügyvédként dolgozik, azt mondta, hogy a vádemelés jogellenes.

„Elsöprő bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt igazolják, hogy a férjem elleni amerikai vádemelés bűncselekménynek minősül”

– írta Stella Assange Twitteren.

Assange ügye 2010-ben kezdődött, mikor kiderült, hogy csaknem 500 000 titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, amelyek nagy részét WikiLeaks oldalán nyilvánosságra is hozott. Ezekből derült ki többek közt azt is, hogy amerikai katonák civileket öltek meg az iraki és afganisztáni háborúkban. A férfi hét évig élt Ecuador londoni nagykövetségén, ahol menedéket kapott, azonban 2019-ben a brit hatóságok bemehettek az épületbe és őrizetbe vették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!