Engedélyezték a WikiLeaks-alapító kiadatását az Egyesült Államoknak

2022. június 17. – 12:34

frissítve

Engedélyezték a WikiLeaks-alapító kiadatását az Egyesült Államoknak
Julian Assange támogatói tüntetnek a belügyminisztérium előtt, felszólítva Priti Patel brit belügyminisztert, hogy utasítsa el Julian Asange amerikai kiadatási parancsát Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. május 17-én – Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit belügyminisztérium megerősítette, hogy Priti Patel brit belügyminiszter aláírta a WikiLeaks-alapító, Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak – írja a SkyNews.

A férfi csaknem 500 000 titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, amelyek nagy részét WikiLeaks oldalán hozott nyilvánosságra. Assange ügye 2010-ben kezdődött. A dokumentumokból az derült ki, hogy amerikai katonák civileket öltek meg az iraki és afganisztáni háborúkban.

A férfi hét évig élt Ecuador londoni nagykövetségén, ahol menedéket kapott, ám 2019-ben a brit hatóságok mehetek be az épületbe és őrizetbe vették. A brit legfelsőbb bíróság idén márciusban elutasította Julian Assange fellebbezési kérelmét, ennek értelmében folytatódhatott a kiadatási eljárás. A WikiLeaks-alapító ugyanakkor engedélyt kapott, hogy összeházasodjon Stella Moris ügyvéddel, akivel még az ecuadori követségen ismerkedett meg. A hivatalos kiadatási végzést 2022 áprilisban írták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!